Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Que se passe-t-il quand on manque de contact physique ? – Mi történik, ha nincs fizikai kapcsolat?

Même sans être une adepte de la bise, peut-être que le contact physique vous manque? – Még akkor is, ha nem vagyunk a pusziszkodás hívei, hiányzik a fizikai kapcsolat.

Votre grand-mère qui vous pince la joue, cette tape dans le dos de votre pote après un ou deux verres, ce câlin de votre ami(e) pour vous réconforter dans les moments douloureux. Après deux mois d’urgence sanitaire où la mise à distance de l’autre est vivement recommandée, le contact humain vient à manquer, et plus cruellement encore pour les personnes seules.

  • A nagymama, aki megcsípi arcunkat, a barát, aki egy kis italozás után hátba vág, egy ölelés a baráttól, barátnőtől, hogy megnyugtasson bennünket. Két hónapos egészségügyi vészhelyzet után, amikor erősen ajánlott a fizikai távolságtartás, hiányzik az emberi kapcsolat és ez még kegyetlenebb az egyedülálló embereknek.

Le manque d'affection n’est pas juste un sentiment ou une impression mais bien un problème neurologique réel. Comme tous les autres mammifères, «tous les êtres humains sont programmés pour toucher».

  • A szeretet hiánya nem csak egy érzés vagy egy érzet, hanem valódi neurológiai probléma. Mint minden más emlős, "minden ember érintkezésre van programozva".

En anglais, il existe même une expression pour désigner la privation d’affection: la « skin hunger », littéralement la « faim de la peau », ce qui n'est pas sans conséquences psychiques et physiques. Le neuroscientifique Francis McGlone étudie la fibre nerveuse tactile C qui répond en particulier aux touchers doux et transmet plus lentement ses informations au cerveau.

  • Angolul létezik egy kifejezés, amely a szeretet megfosztását fejezi ki, ez a "bőréhség", franciául "faim de la peau", amely nem jár pszichológiai és fizikai következmények nélkül. Francis McGlone idegtudós kutató tanulmányozza a C-tipusú idegrostokat (a fájdalom, hőhatás, a mechanikai és kémiai ingerekért felelős idegrostok), különösen a lágy érintésre reagáló idegrostokat, amelyek lassabban továbbítják az ingereket az agyba.

Le Dr McGone décrit ainsi les effets des touchers doux: «la fibre nerveuse allume des zones du cerveau en lien avec le système de récompense. Il y a un relâchement d’ocytocine, une hormone qui joue un rôle fondamental dans notre attitude sociale. Cela a aussi des conséquences sur le niveau de dopamine*, qui fait partie du système de récompense; cela permet de relâcher de la sérotonine**, en lien avec notre bien-être et notre bonheur et enfin, cela peut avoir un impact sur le stress puisque que cela permet de faire baisser notre rythme cardiaque.»

  • Dr McGone az alábbiak szerint írja le az érzelmi töltésű érintések hatásait: "Az idegrost az agy azon területét világítja meg, amely kapcsolatban van az úgynevezett jutalmazó rendszerrel. Itt oxicitin, egy olyan hormon szabadul fel, amely alapvető szerepet játszik társas magatartásunkban. Ennek a hormonnak hatása van a dopamin szintre is, amely a jutalmazási rendszer része, lehetővé teszi a szerotonin felszabadulását, ami jó közérzetet, boldogságérzetet eredményez, befolyásolja a stresszt és ezáltal csökkenti a pulzusszámot.

Faire bouger sa peau, en se câlinant, se massant ou même en faisant de l’exercice stimule les récepteurs de l'épiderme connectés au nerf vague ou pneumogastrique***. Une activité vagale permet de calmer le système nerveux et de réduire le niveau de cortisol****, l’hormone du stress. Ainsi, cela préserve les cellules responsables de la lutte contre les virus et bactéries.

  • A bőr mozgatása, önmagunk simogatása, masszírozása vagy akár a testmozgás élénkíti a bőrfelülethez vagy a a pneumogasztrikus ideghez kapcsolódó epidermiszben levő receptorokat. A vagális tevékenység megnyugtatja az idegrendszert és csökkenti a stresszhormon kortizol szintjét. Így megőrzi a vírusok és baktériumok elleni küzdelemért felelős sejteket.

Malgré le maintien du lien virtuel, les Skypéros et autres visioconférences, le cerveau risque très fortement de vous envoyer le signal d’un manque, un peu comme quand vous avez faim.

  • Annak ellenére, hogy támogatja a virtuális kapcsolatot, a videóbeszélgetéseket, videókonferenciákat, az agy valószínűleg hiányjelzést küld, ami miatt olyan érzetünk támad, mintha éhesek lennénk.


Un verre, un ordi, un logiciel de visioconférences et des amis : c’est la recette des « skypéros »

Dans les années 1990, nous apprend Helen Coffey, des enfants dans un orphelinat roumain ont subi des retards de développement physique et mental en partie à cause du manque d’affection. Même leurs cerveaux ne s’étaient pas développés jusqu’à la taille standard. Il a également été prouvé que le manque d'affection pendant l'enfance pouvait générer à des comportements plus agressifs.

  • Az 1990-es években, Helen Coffey rávilágított arra, hogy egy román árvaházban élő gyermekek, részben a szeretet hiánya miatt késedelmet szenvedtek a fizikai és mentális fejlődésben. Agyuk sem nőtt normális méretre. A gyermekkori szeretet hiánya akár agresszív viselkedést is eredményezhet.

Ce problème n’a évidemment pas vraiment de solution. Mais, vous pouvez essayer de vous caresser délicatement les bras ou la nuque, c’est recommandé pour réduire le stress. Pour un effet optimal, les scientifiques préconisent une allure de 3 à 5 centimètres de peau par seconde et de privilégier des contact peau à peau à la même température, celle du corps.

  • Erre a problémára nyilvánvalóan nincs megoldás. De megpróbálhatjuk magunknak lágyan simogatni karjainkat vagy nyakunkat a stressz csökkentése érdekében. Az optimális hatás elérése érdekében a tudósok javasolják a bőr 3–5 centiméteres szakaszán a másodpercenkénti érintést, és a testtel megegyező hőmérsékletű bőr-bőr érintkezést.

Notes :


* dopamin : a dopamint boldogsághormonnak is nevezik, az érzelmi életért és reakciókért felelős agyterületen, a felszabaduló dopamin elégedettségérzetet, illetve boldogságot vált ki)

** szerotonin : a szerotonin egy kémiai hírvivő molekula a testünkben, ami fontos szerepet játszik a testhőmérséklet, hangulat, hányinger, szexualitás, alvás, étvágy, valamint a tanulási folyamatok szabályozásában.

*** pneumogastrique : egy bolygóideg, más néven pneumogasztrikus ideg, kardio-pneumoenterikus ideg, parasimpatikus ideg vagy szívideg, a tizedik agyi idegtörzs

**** cortisol : Szervezetünkben a mellékvese termeli az anti-stressz hormonként is ismert kortizolt.


Source : slate – Nina Pareja

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó