Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Rekordszámú, 170 új szóval gazdagodott Le Petit Larousse, a francia nyelv szótárának 2022-es kiadása. A pandémia miatt egyebek mellett olyan új szavak kerültek a francia nyelv bibliájának tartott szótárba, mint a tünetmentes, távmunka és otthoni munkavégzés.


"Soha nem láttam még ilyen nyelvi változást. A francia forradalom korszakára emlékeztet: felfordulás, új szavak és jelentések megjelenése, és mindenekelőtt a nyelv kollektív kisajátítása" - idézte a The Guardian Bernard Cerquiglini nyelvészprofesszort, a Le Petit Larousse tudományos tanácsadóját.

Az új szócikkek között szerepelnek a Sars-CoV-2 és Covid-19 főnevek, továbbá az asymptomatique (tünetmentes), a quatorzaine, vagyis a 14 napos karanténidőszak, a réa, azaz reanimáció vagy intenzív ellátás, valamint a télétravailler, az otthoni munkavégzés és a coronapiste, a pandémia idején bevezetett kerékpárút.

Hogy a francia nyelv fölött őrködő, és az anglicizmusokat ellenző Académie Française mit fog szólni az új szótár egyes bejegyzéseihez, azt csak találgatni lehet. Ugyanis olyan kifejezésekkel is bővült a szókincs, mint a cluster (csoport), a click-and-collect (interneten rendelt termék átvétele), a batch cooking (előre főzés), az émoji, a mocktail (alkoholmentes koktél) és a VPN (Virtual Private Network, azaz a virtuális magánhálózat) rövidítés.

Egyes új szavak pedig olyan eseményeket tükröznek, amelyek az elmúlt évben a francia címlapokra kerültek, például amikor az Egyesült Államokban George Floydot rendőri erőszak áldozata lett. A Le Petit Larousse új kiadása tartalmazza a racisé melléknevet, amivel a "rasszista felfogás és/vagy viselkedés áldozatát" lehet jellemezni.

A franciaországi városokban is sorra festették fel az új kerékpársávokat a járvány alatt, amelyekre a coronapiste kifejezést alkották.
Az Académie Française, amely szigorúan őrzi a francia nyelvet az idegen nyelvi hatásoktól, olyan angol kifejezéseket is jóváhagyott idén többek közt, mint a click-and-collect (online foglalás után az áruházban átvenni a terméket), batch cooking (több napra elegendő étel elkészítése egyszerre), émoji, mocktail (alkoholmentes koktél) és a VPN mozaikszó.

A Larousse bizottsága 40 főből áll, ebből huszan külső szakértők. A bizottság általában évi 150 új szócikknél nem vesz be többet az új kiadásba, ezeket sok ezer jelöltből válogatják ki.

Ahhoz, hogy egy új szó bekerüljön a szótárba, előtte három évig kell széles körben használni. Az Académie Française még ennél is szigorúbb, náluk tíz év a követelmény. Normál években 150-nél nem is engednek egyszerre több új tételt felvenni.

A koronavírus okozta járvány során keletkezett gyöngyszem a Nespresso kapszulából készült Covid-teszt elnevezése, a CoroNaspresso.

Carine Girac-Marinier, a Larousse kiadó szótár- és enciklopédiarészlegének vezetője is egyetért abban, hogy a Le Petit Larousse választásait teljes mértékben meghatározták a világjárvány következtében jelentkező társadalmi változások. Örömmel konstatálta, hogy nem az anglicizmusok, hanem inkább a származtatott kifejezések és a szóalkotások domináltak, ami a nyelv rendkívüli dinamikáját jelzi.

Francia nyelven:

https://www.lemonde.fr/societe/article/2021/05/05/teletravailler-cluster-rea-les-nouveaux-mots-du-dictionnaire-marques-par-la-crise-sanitaire_6079193_3224.html

Forrás: profitline / contextus / lemonde

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó