Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Szótanulás mozgással

Hosszú távú memóriában fog rögzülni az, amit mozgással együtt tanulsz meg. Magolás helyett tehát inkább találd ki, hogy az új nyelvi anyagot milyen napi, amúgy is szükségszerű mozgáshoz rendeled hozzá. Például a Would you like some tea? kérdést felteheted minden viráglocsolásnál. Vagy minden hűtőnyitásnál megkérdezheted: Excuse me, do you know where the supermarket is?

Szótanulás dallammal, ritmussal

Szeretsz énekelni? Jó hír, hogy agyunk a dallamokat is a hosszú távú memóriában tárolja. Mindössze tehát annyit kell tenned, hogy egy adott szóhoz vagy mondathoz állandó dallamot rendelsz. Fontos, hogy ne csak énekelgess pillanatnyi hangulatod szerint "megzenésítve" újból és újból a szavakat, mert az új szót egy adott, rögzített dallam fogja előhívni emlékezetedből. Ha lakótársaidat kímélve nem szeretnéd kipróbálni ez énekes módszert, semmi gond: a ritmus hasonlóképpen a hosszú távú memóriában rögzíti a szavakat. Ha nem mondatokat, csak szavakat tanulsz így, akkor érdemes a dallam vagy a ritmus elejére egy könnyen megjegyezhető és gyorsan társítható indító szót tenni. Például a pedestrian szó ritmikus tanulásakor ismételgetheted, hogy CROSSing, CROSSing, pedEStrian CROSSing.

Szógyakorlás életed minden percében

Az új szavak rögzítésének jól működő módszere, ha végiggondolod, saját életedben hol találkozol azzal a szóval, és az adott helyzetekről mondatokat mondasz vagy írsz. Fontos, hogy ezek ne általános mondatok legyenek, például I like orange juice, hanem olyanok, amik emlékképeket idéznek fel: Yesterday the orange juice was extremely cold. Ha esetleg olyan kép vagy történet jut eszedbe, amelyet még nem tudsz elmondani az adott idegen nyelven, akkor nyugodtan mondd a mondatot félig magyarul - de az új szót mindig a célnyelven ejtsd ki! (Ennél a gyakorlásnál nem az a cél, hogy még több szóval találkozz és szótárazz, hanem az, hogy azt az egy kiválasztott szót saját életedhez kösd.) Ha van tanulótársad, ezeket a félig-meddig napló jellegű mondatokat osszátok meg egymással - az újabb gyakorláson túl jó szórakozás is!

Bár a rögzítésnek különféle módszereit vegyesen is használhatod - a nehezebb szavaknak csak jót tesz, ha több oldalról is megközelíted -, a tanulás során általában kialakul a rád leginkább jellemző módszer.

Szótanulás a számítógéppel

Ha elektronikusan gyűjtöd össze a szavakat, különböző színekkel megfestheted őket. Így jól el tudod különíteni azokat, amelyek könnyen mennek azoktól, amelyek még ismétlésre szorulnak, kiemelheted a reménytelennek tűnőket és a furcsa kiejtésűeket is. Ez azért lesz hasznos, mert másnap, amikor ismét átfutod a listát, nem kell az egésszel foglakoznod: tetszés szerint nézhetsz át egy kiválasztott csoportot.

A számítógép másik nagy előnye, hogy vannak úgynevezett szótanító programok. Ezeknél szintén kiküszöbölhető, hogy vizuálisan csak a szó helyét jegyezd meg a listában, hiszen a program véletlenszerűen fogja visszakérni a szavakat. Nem elhanyagolható, hogy a helyesírásodat is folyamatosan tesztelheted, emellett a jobb programok ki is ejtik az adott szavakat idegen nyelven.

Ha sok időt töltesz számítógép előtt, a monitort is kidekorálhatod, vagy mielőtt kikapcsolod, szánj egy pár percet arra, hogy keresel egy olyan oldalt, ami azon a nyelven van, amit tanulsz.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó