Néhány élelmiszer magyarul és franciául.
Kezdőknek: jelöld ki a francia szöveget, amit a megjelenő hangszóró ikonra kattintva meg is hallgathatsz.
almabefőtt – le compote de pommes
angolosra sült – saignant,-e
aprósütemények(édes) – les petits fours
asztali bor – le vin ordinaire
bableves – le potage de haricots (secs)
barackpálinka – l’eau-de-vie d’abricots
bécsi szelet – l’escalope panée
bélszín – le filet de boeuf
bélszínjava – le bifteck
borda – la côtelette
borjúpörkölt – le ragoût de veau
briós – la brioche
burgonyapüré – la purée de pommes de terre
cékla – la betterave rouge
cukrászsütemény – la pâtisserie
csapolt sör – la bière à la pression
cseresznyepálinka – le kirsch
csirke – le poulet
csokoládé – le chocolat
csőben sült – au gratin
desszertbor – le vin de dessert
diós beigli – la roulade aux noix
disznótoros – la cochonaille
dzsem – la confiture
ecetes uborka – cornichons au vinaigre
édességek – entremets (m.)
eklerfánk – éclair (m.)
előétel – le hors-d’oeuvre, l’entrée (f.)
eper – la fraise
erőleves – le consommé
fagylalt – la glace
fánk – le beignet
felfújt – le soufflé
felvágott – la charcuterie
forralt bor – le vin chaud
főzelék – les légumes
franciasaláta – la salade russe
füstölt – fumé,-e
gesztenyepüré – la purée de marrons
gomba – le champignon
gombaleves – potage de champignons
gombóc – la quenelle
grillcsirke – le poulet grillé
gulyás – la goulache
Gundel palacsinta – la crêpe à la Gundel
gyulai kolbász – aucisson de Gyula
gyümölcslé – le jus de fruits
gyümölcsrizs – le riz à l’impératrice
gyümölcssaláta – la macédoine de fruits
habcsók – la meringue
habos kávé – le café crème
halászlé – la bouillabaisse
hasábburgonya – les pommes frites
hortobágyi palacsinta – les crêpes à la Hortobágy
húsleves – le bouillon
joghurt – le yaourt
kacsasült – le rôti de canard
karfiol – les choux-fleurs
keksz – les biscuits secs
keménytojás – l’oeuf dur
körítés – la garniture
lágytojás – l’oeuf à la coque
lazac – le saumon
lecsó – kb. la ratatouille à la hongroise
leveles tészta – le millefeulle
libamáj – le foie gras (d’oie)
likőr – la liqueur
madártej – les îles flottantes
majonéz – la mayonnaise
mandulakrém – la crème aux amandes
marcipán – le massepain
marhapörkölt – le ragoût de boeuf
meggyes rétes – le stroudel aux griottes
mustár – la moutarde
narancslé – le jus d’orange
nyúlcomb vadasan – la cuisse de lièvre chasseur
omlett – l’omelette
omlós tészta – la pâte brisée
őszibarackbefőtt – le compote de pêches
padlizsán – l’aubergine (f.)
palacsinta – la crêpe
paradicsommártás – la sauce tomates
pástétom – le pâté
petrezselyem – le persil
pezsgő – le champagne
piskóta – le biscuit
pisztráng – la truite
ponty – la carpe
pulyka – la dinde
rák (folyami) – l’écrevisse (m.
rétes –le stroudel
rizs – le riz
rostélyos – l’entrecôte
sertésborda – la côtelette de porc
sonka – le jambon
spárga – l’asperge
süllő – le sandre
szalámi – le salami
szárnyas – la volaille
szarvas – le cerf
szarvasgomba – les truffes (f.)
székelykáposzta – choucroute à la transylvanienne
szilva – la prune
szilvapálinka – l’eau-de-vie de prunes
szőlő – le raisin
szűzérmék – les médaillons (m.)
tárkony – l’estragon
tartármártás – la sauce tartare
tejberizs – le riz au lait
tejeskávé – le café au lait
tejföl – kb. crème fraîche
tejszínhab – la Chantilly, la crème fouettée
tonhal – le thon
torma – le raifort
torta-(krémmel töltött) – le gâteau
-gyümölcsös – la tarte
töltött csirke – le poulet farci
túró – le fromage blanc
túróscsusza töpörtyűvel – les pâtes au fromage blanc et aux cretons
túrósrétes – le stroudel au fromage blanc
tyúkhúsleves – la poule-au-pot
uborkasaláta – la salade de concombre
vadas marha – le boeuf braisé à la chasseur
vagdalthús – la viande hachée
vajas tészta – la pâte feuilletée
vegyes ízelítő – le hors-d’oeuvre varié
véreshurka – le boudin noir
vese – les rognons
vesepecsenye – le filet de boeuf
vinaigrette mártás – la sauce vinaigrette
virsli mustárral – les saucisses à la moutarde
zabpehely – le porridge
zeller – le céleri
zöldbab – les haricots verts
zöldborsó – les petits pois
zöldköret – légumes/garniture verte
zöldpaprika – le poivron
zsemlegombóc – la quenelle de mie de pain
zsemlemorzsa – la chapelure
A lista hozzászólásban korrigálható, bővíthető!