Összegyűjtöttem a Facebookon indult sorozat nagysikerű gyöngyszemeit, a "Hétköznapi töltelékeket". Olyan kifejezéseket, szófordulatokat igyekeztem összeírni, amelyek megkönnyítik a választékos és árnyalt kifejezést.
la bière à la pression / pression – csapolt sör
l'eau de vie (f) de cerises / kirch – cseresznyepálinka
une coupe de champagne – egy pohár pezsgő
l'eau (f) courante – folyóvíz
le seau à champagne – pezsgősvödör
parsemer de qch / saupoudrer de qch – beszór valamivel
envelopper (avec papier-aluminium) – (alufóliával)beburkol
rayer – becsíkos (pl. süti tetejét)
décorer, garnir – dekorál, díszít (tortát, sütit)
enfourner, mettre au four – sütőbe tesz, helyez
faire les courses – bevásárol
l'espace (m) fumeurs, la zone fumeurs – dohányzásra kijelölt hely
l'assiette (f) de crudités – friss züldségtál
le presse-fruits – gyümölcsfacsaró
la soupe de fruits – gyümölcsleves
une pièce de qch, un morceau de qch – egy darabka valamiből
une bouchée de qch – egy falat valamiből
une touche de qch – egy pötty(nyi) (kevéske) valamiből
une poignée de qch – egy maroknyi valamiből
une cuillerée de qch – egy kanl(nyi) valamiből
la sensation de faim – éhségérzet
le hors d'oeuvre variés – vegyes előétel
le blanc d'oeuf monté en neige – felvert tojásfehérje
le point d'ébullition – forráspont (ahol a víz, az étel elkezd forrni)
le temps de cuisson – főzés ideje
mettre à bouiller , porter à ébullition, faire bouillir – felforral
cuire à point – félig megsüt
battre ou fouetter – felver (habot, tojássárgáját)
monter / faire mousser – habosra ver (pl. vajat)
empiler – halomba rak
Hibát találtál, kiegészítésed van? Szólj hozzá!