Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

Párizs egyik nevezetessége, a L'Arc de Triomphe rövid bemutatása, két nyelven.

L'Arc de Triomphe - Diadalív

A Diadalív egy történelemmel terhelt a Champs-Élysée felső részén épült emlékmű.

1806-ban, I. Napóleon császár úgy határozott, építtet egy hatalmas diadalívet Párizs nyugati részén. Az emlékmű rendeltetése, hogy megünnepelje a császárt és seregeinek győzelmét. De 1812-ben, Napóleon veresége megállította az építkezést.
A Diadalív építése, 1836-ban, Louis-Philippe uralkodása alatt fejeződött be. 

Arc de Triomphe

Construit en haut de l'avenue des Champs-Élysées, l'Arc de Triomphe est un monument chargé d'histoire.

En 1806, l'empereur Napoléon Ier décide de faire construire une arche gigantesque dans l'ouest de Paris. Ce monument a pour but de célébrer les victoires de l'empereur et de son armée. Mais en 1812, les défaites de Napoléon provoquent l'arrête de la construction.
L'Arc est terminé en 1836 sous le règne du roi Louis-Philippe.

A Diadalív monumentális szobrokkal és domborművekkel díszített, reprezentálva a katonai győzelmet. A leghíresebb szobor a La Marseillaise.

1920-ban, egy az Első Világháborúban elhúnyt katona sírja található a Diadalív alatt. Ez az ismeretlen katona képviseli az összes embert, akik 1914 -1918 között halt meg a háború alatt. 1923 óta, a síremlék mellett egy láng lobban fel, minden este 18:30-kor.

A Diadalív egy hatalmas kör kezepén foglal helyet, ez a Place de l'Étoile. Tizenkét sugárút ágazik ki a térből, mint a Champs-Élysées is. Ez az a sugárút, amelyen minden év július 14-én a katonai parádé kerül megrendezésre. 

La Marseillaise

L'Arc de Triomphe est décoré de statues monumentales et de reliefs représentants des victoires militaires. La plus célèbre de ces scultures est La Marseillaise.

En 1920, la tombe d'un soldat mort pendant la Première Guerre mondiale est installée sous l'Arc. Ce soldat inconnu représente tous les hommes morts au combats pendant la guerre de 1914-1918. Depuis 1923, à côté de la tombe, une flamme est rallumée chaque soir à 18:30.

L'Arc de Triomphe occupe le centre d'un immense rond-point : la place de l'Étoile. 12 avenues partent de la place, dont celle de Champs-Élysées. C'est là qu'a lieu, tous les ans, le défilé militaire du 14 Juillet. 

LÉtoile

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó