Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

Ezzel a rövidke írással szertnénk kóstolót adni az udvarias viselkedés néhány szabályáról.

Az udvariasság, lovagiasság bizonyos cselekvéseket igényel 

Egy ajtó előtt, magunk előtt engedünk belépni más személyeket, különösen akkor, ha az illető beteg, idősebb vagy társadalmilag fontosabb személy. És persze egy férfi, mindig engedjen maga elé egy hölgyet.
Lépcsőházban, ha egy férfi követi az etikett szabályait, felfelé a nő után, lefelé a nő előtt kell mennie : nem egyéb okból, mint megóvni az eleséstől.

La courtoisie recommande certaines actions

Devant une porte, on fait passer l'autre personne d'abord, surtout si c'est quelqu'un de malade, quelqu'un de plus âgé, quelqu'un de plus important socialement. Et un homme doit toujours laisser passer une femme avant lui.
Dans les escaliers, un homme doit, s'il suit les règles de savoir-vivre, passer après une femme pour monter et avant une femme pour descendre : c'est pour la protéger si elle tombe.

Korábban menni, időben érkezni vagy késésben lenni  

Korán érkezni nem az udvariasság jele Franciaországban.
Formális találkozókra (egyen az hivatalos vagy szakmai megbeszélés), a megfelelő időben érkezés az udvarias forma. "L'exactitude est la politesse des rois" - A pontosság a királyok erénye.
Ám személyes találkozóknál, családon belül vagy barátoknál nem tekintjük udvariatlanságnak negyedórás késéssel érkezni (mondhatjuk, hogy időt hagyunk a házigazdának megfelelően fogadni a vendégeket). Ezt hívjuk az udvariasság negyedórájának -"le quart d'heure de politesse"

Être en avance, à l'heure ou en retard

Être en avance n'est pas une marque de politesse en France.
Pour les rendez-vous formels (officiels ou professionnels), il est poli d'être juste à l'heure. Louis IV a dit : " L'exactitude est la politesse des rois ".
Mais, pour des rendez-vous personnels, dans la famille ou chez des amis, on n'est pas impoli quand on arrive un quart d'heure plus tard, (on permet ainsi aux personnes qui reçoivent d'être prêtes). On appelle cela "le quart d'heure de politesse".

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó