Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Ballonnement, flatulence et aérophagie - puffadás, felfúvódás.

Nem igazán szeretünk beszélni ezekről a problémákról, mint felfúvódás, felfújódás, puffadás vagy egyszerűen szellentés. Helyesebben mondva, ezek megnevettetnek, de ugyanakkor zavarba hozzák az érintetteket. Néha elegendő egyszerű diéta és a kellemetlenségek eltűnnek.

On n’aime guère parler de ces troubles, appelés « flatulences », « météorisme », « ballonnements », ou tout simplement « pets ». Au mieux, ils font rire mais ils peuvent également mettre dans l’embarras les personnes qui en sont affectées. Il suffit parfois de modifier son alimentation pour que les désagréments provoqués disparaissent.


A felfújódás, puffadás gurgulázó, döbörgő hangokat hallat a bélben, gyakran fájdalommal is együtt jár. Ez a bélgázok felgyülemlésének köszönhető. Amikor ezek a gázok távoznak, kellemetlen, kínos szagot árasztanak. Ellenben, ha nem nem tudnak távozni, felhalmozódnak és fájdalmat okoznak.

Le météorisme, ou ballonnement intestinal, provoque des borborygmes et des gargouillis dans le tube digestif, et parfois des douleurs. Il est dû à une accumulation de gaz intestinaux. Si ces gaz sont expulsés, ils répandent une odeur désagréable et gênante. Par contre, si ces gaz ne peuvent être éliminés, ils s’accumulent et provoquent des douleurs.


A puffadás jelensége akkor jelentkezik, amikor valaki úgymond eszi a levegőt. Naponta 2-4 liter levegő nyelése normális folyamat. De a túl nagy térfogatú gáz a gyomor tágulását okozza, és amikor ez jelentős mennyiségű, szorító érzést okoz a gyomorban. Egy része szájon át távozik, a másik része viszont követi a táplálék útvonalát növelve a gázok mennyiségét.

Le phénomène d’aérophagie se produit lorsqu’une personne « mange de l’air ». Avaler deux à quatre litres d’air par jour est tout à fait normal. Mais un trop gros volume de gaz provoque une dilatation de l’estomac qui, lorsqu’elle est importante, se traduit par des tiraillements dans le ventre. Si une partie de l’air est émis par la bouche, une autre partie suit le même parcours que les aliments et va augmenter le volume des flatulences.


A puffadás oka részben idegesség, ami egyes személyeknél a nyelés gyakoriságában jelentkezik. A túl gyors evés, ivás vagy étkezés közbeni beszélgetés is növeli a lenyelt levegő mennyiségét. Végül, a rágógumizás, szénsavas üdítők, a nassolás is elősegíti a puffadást.

L’aérophagie serait due en partie à la nervosité, provoquant chez certaines personnes des déglutitions fréquentes. Manger ou boire trop vite, ou parler en s’alimentant augmente également la quantité d’air avalé. Enfin, la mastication de chewing-gums, les boissons gazeuses et le grignotage entre les repas favorisent l’aérophagie.


A puffadás általában nem vezet szövődmények kialakulásához. Ha ezek nagyon fájdalmasak, akkor viszont nehéz elhatárolni más gyomor-bélrendszeri rendellenességektől, mint a székrekedés.

Les ballonnements n’entraînent généralement pas de complications. S’ils sont importants et douloureux, il est parfois difficile de les distinguer d’autres troubles gastro-intestinaux, comme par exemple la constipation.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó