Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Brûlures d’estomac et RGO – gyomorégés, reflux betegség. 

A savas vagy égő érzés a gyomorban a leggyakoribb gyomorfájdalmak egyike. Ötven év felett a népesség csaknem fele szenved ettől. Amikor alkalomszerűen jelentkeznek, példál egy kiadós étkezést követően, semmi riasztót nem jelentenek számunkra. Viszont, ha gyakran, rendszeresen előfordulnak, érdemes orvoshoz fordulni.

Les sensations d’aigreur ou de brûlure sont les maux d’estomac les plus fréquents. Au-delà de l’âge de cinquante ans, près de la moitié de la population en souffre. Lorsqu’elles sont occasionnelles  après un repas copieux par exemple, ces sensations n’ont rien d’alarmant. Mais si elles se produisent régulièrement après chaque repas, elles justifient une consultation médicale.


Milyen tünetei vannak a gyomorégésnek?

Égető fájdalom, öklendezési inger jelentkezik fájdalomérzettel a gyomorban az étkezés után. Ez a fájdalom gyakran kisugárzik a szegycsont mögé vagy a torokba. A gyomorégst gyakran követi savas böfögés vagy köhögési roham, különösen éjszaka. Olykor a fájdalom erősödik, amikor lehajlunk, előre hajolunk, lefekszünk vagy fizikai megterheléstől. EAz orvosok ezeket hívják a gyomorégés tüneteinek.

Quels sont les symptômes des brûlures d’estomac ?

Les brûlures et les régurgitations se manifestent par une sensation douloureuse dans la région de l’estomac, après un repas. Ces douleurs irradient parfois derrière le sternum, voire jusque dans la gorge. Les aigreurs sont souvent accompagnées de renvois acides ou d’accès de toux, en particulier la nuit. Parfois, les douleurs sont plus fortes lorsque l’on se baisse, que l’on se penche en avant, que l’on se couche, ou lors d’un effort physique. Les médecins appellent ces symptômes pyrosis.


Mik a gyomorégés lehetséges komplikációi?

Amikor rendszeresen gyomorsav áramlik vissza a nyelőcsőbe, kialakulhat az úgynevezett reflux betegség, az RGO. Ebben az esetben a gyomornedvek gyulladást okozhatnak és fájdalmassá tehetik a nyelést. Olykor ez a gyulladás szűkíti a nyelőcsövet is. Hosszabb távon akár fekély kialakulását is eredményezheti. Legyengült személyeknél, a reflux (a visszaáramló sav) behatolhat a légutakba, előidézve a tüdő betegségét.

Quelles sont les complications éventuelles des aigreurs d’estomac ?

Lorsque les sucs gastriques refluent régulièrement dans l’œsophage, on parle de reflux gastro-œsophagien ou RGO. Dans ce cas, les sucs gastriques risquent de provoquer une inflammation, appelée « œsophagite de reflux », qui rend difficile et douloureuse la déglutition. Cette inflammation peut parfois rétrécir l’œsophage. A la longue, un ulcère de sa paroi peut apparaître. Chez des personnes affaiblies, le reflux peut pénétrer dans les voies respiratoires et provoquer une infection pulmonaire.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó