Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

La constipation – székrekedés. 

A székrekedés, mint nehéz székletürítés definiálható. Gyakran jóindulatú, viszont komplikálódhat, ha a széklet felhalmozódik a vastag- és végbélben. Az egészséges életmód általában elegendő, hogy megoldja ezt a bosszantó problémát.

La constipation se définit comme une difficulté à évacuer les selles. Souvent bénigne, elle peut se compliquer lorsque les matières fécales s’accumulent dans le côlon et le rectum. Une bonne hygiène de vie suffit généralement à résoudre cet inconvénient gênant.


Akkor beszélünk székrekedésről, ha a széklet gyakorisága kevesebb, mint három alkalom hetente. De ez nem abszolút szabály, hiszen sokan ürítenek csak kétszer hetente és így is kényelmesen érzik magukat. Amikor nem okoz kellemetlen érzést, nehézséget, görcsöt a gyomorban, vagy fájdalmat székeléskor, nem beszélünk székrekedésről.

On considère qu’il y a constipation lorsque la fréquence des selles est inférieure à trois par semaine. Mais ce n’est pas une règle absolue ; certaines personnes vont à la selle seulement deux fois par semaine et se sentent parfaitement à l’aise. C’est pourquoi on ne parle de constipation nécessitant un traitement que si celle-ci entraîne une sensation désagréable de lourdeur, des crampes dans le ventre, des ballonnements, ou des douleurs à la défécation.


Lényegében, ezekben az időszakokban, a széklet gyakran kemény, száraz, nehéz tőle megszabadulni. A székrekedés néha nyálkás folyadéktermelést provokál, úgynevezett hamis hasmenést. A székletfolyadék és a bélnedvek kiürülnek ahelyett, hogy felszívódnának a vastagbélben. Ha az aranyér jelen van, a száraz, kemény széklet bizony gyakran kivérezteti. A vér jelenlétét a székletben figyelemmel kell kísérni, gyakran figyelmeztető jel.

En effet, lors de ces épisodes, les selles sont souvent dures, sèches et difficiles à évacuer. La constipation provoque parfois l’émission périodique de glaires liquides, peu abondantes, appelées fausses diarrhées. L’eau des selles et les sécrétions intestinales sont évacuées sous forme liquide au lieu d’être absorbées par le côlon. S’il y a présence d’hémorroïdes, les selles sèches peuvent les faire saigner. La présence de sang dans les selles doit être considérée comme un signe d’alerte.


Bármennyire is kellemetlen, a székrekedés általában ártalmatlan. Azonban a székelési nehézség okozhat aranyér problémát. Bizonyos korú embereknél a székrekedés akár bélelzáródást is előidézhet.

Quoique désagréable, la constipation est généralement anodine. Cependant, les difficultés pour aller à la selle peuvent entraîner des crises d’hémorroïdes. Chez les personnes d’un certain âge, une constipation chronique peut faire redouter une occlusion intestinale.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó