Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

La digestion difficile - nehéz emésztés.

Számos tényező okozhat rossz (nehéz) emésztést: helytelen étkezési szokások, betegségek. Mindenki tehet megfelelő intézkedéseket, hogy javítsa táplálkozásának higiéniáját. Azonban az emésztőrendszer betegsége esetén, szükség lehet  megfelelő gyógyszerekre.

De nombreux facteurs peuvent être à l’origine d’une digestion difficile : mauvaises habitudes alimentaires, maladies, etc. Chacun peut prendre les mesures qui conviennent pour améliorer l’hygiène de son alimentation. Cependant, en cas de maladie du système digestif, la prise de médicaments adaptés se révèle parfois nécessaire.


 

A leggyakoribb tünetek közé tartozik a nehéz gyomorérzet, puffadás, böfögés, gyomorégés, hányinger, hányás és néha fejfájás.

Les symptômes les plus fréquents sont une sensation de lourdeur, des ballonnements, des éructations, des brûlures d’estomac, des nausées ou même des vomissements, des maux de ventre et parfois des maux de tête.


 

Ha az emésztési zavarokat az emésztőszervek váltják ki, akkor az szövődményekhez, komplikációkhoz vezethet, mint például általános gyengeség és kimerültség, súlyvesztés, fogyás vagy alultápláltság.

Si les troubles digestifs sont déclenchés par une maladie des organes de la digestion, ils peuvent parfois donner lieu à des complications, telles qu’un affaiblissement général et un épuisement par perte de poids ou malnutrition.


 

A rossz emésztés leggyakoribb külső okai: rossz étkezési szokások, nehéz ételek vagy mértéktelen alkoholfogyasztás. Az aerophagia (túl sok levegő nyelése étkezés közben) is létrehozhat kényelmetlenséget és böfögést. Minden emésztőrendszeri zavar kialakíthat gyomorrontást. Ráadásul, a máj, az epehólyag és a hasnyálmirigy miközben részt vesznek az emésztésben, minden ezekkel a szervekkel összevont betegség társulhat emésztési zavarokkal.

Les problèmes de mauvaise digestion sont causés le plus souvent par des facteurs externes : mauvaises habitudes alimentaires, repas copieux ou excès d’alcool. L’aérophagie (ingestion trop importante d’air lors d’un repas) peut également créer un grand inconfort et des éructations. Tout dérangement gastro-intestinal peut créer des sensations de digestion difficile ou de « crise de foie ». De plus, le foie, la vésicule biliaire et le pancréas participant au processus de digestion, toute maladie contractée par ces organes peut s’accompagner de troubles digestifs.


Emésztési problémákat okozhatnak a pszichológiai problémák is. A szorongástól szenvedő emberek gyakran nehezen emésztenek és más emésztési zavarokkal is küszködnek. Végül, a terhesség ideje alatt gyakori a lassabb és nehezebb emésztés.

 

Les troubles digestifs peuvent également être entretenus par des problèmes psychiques. Les personnes souffrant d’anxiété présentent fréquemment de difficultés à digérer, et d’autres troubles digestifs. Enfin, pendant la grossesse, il est fréquent que la digestion soit plus lente ou plus difficile.


Az emésztési zavarok fontos okai:

- nyelőcső- és gyomor gyulladása

- gyomor- és hasnyálmirigy-betegség

- gyomor-, máj-, vagy epevezeték tumor

Amikor az emésztési problémákat fekete széklet, erős hányás, láz vagy fogyás kíséri, orvosi konzultáció szükséges.

 

Les causes graves de troubles digestifs:

- une inflammation de l’œsophage et de l’estomac ;

- une maladie gastro-intestinale ou pancréatique ;

- une tumeur gastro-intestinale, du foie ou des voies biliaires.

Lorsque les problèmes de digestion s’accompagnent de selles noires, de vomissements abondants, de fièvre ou d’une perte de poids, une consultation médicale s’impose. 

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó