Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

Hoquet - Csuklás

A csuklás a rekeszizom kissé bosszantó összerándulása, amely a legtöbb esetben ártalmatlan és következmény nélküli. Csak akkor ad okot aggodalomra, ha tartósan fennáll, mert komoly fájdalmat okozhat. Az orvos nyugtató kezelést alkalmazhat tartós csuklás esetén.

Le hoquet est un petit tressautement irritant du diaphragme qui reste, dans la grande majorité des cas, anodin et sans conséquences. Il ne devient inquiétant que s'il persiste, car il provoque alors de fortes douleurs. Le médecin peut prescrire un traitement calmant dans les cas de hoquet persistant.

 

Milyen tünetei vannak a csuklásnak?

A rekeszizom rendszeresen és spontán összehúzódik, felfelé nyomva a mellkast. Ennek eredménye a levegő akaratlan kiürítése a csuklásra jellemző hangutánzó szó (hik, huk) kíséretében. A csuklás igen fájdalmas lehet, különösen a belégzés pillanatában. Akár hatvanszor is ismétlődhet percenként majd néhány pillanat múlva általában magától eláll.

Quels sont les symptômes du hoquet ?

Le diaphragme se contracte régulièrement et spontanément, poussant la cage thoracique vers le haut. Il en résulte des expulsions d'air involontaires, accompagnées d'onomatopées caractéristiques (« hic ! »). Le hoquet peut être douloureux, surtout quand il se produit au moment de l'inspiration. Il peut se répéter jusqu'à soixante fois par minute, et s'arrête généralement au bout de quelques instants.

 

Miért van a csuklás?

A csuklást a frénikus ideg (rekeszizomhoz tartozó) irritációja okozza, inzultálva a rekeszizmot. Ez a jelenség gyakran a túlfűszerezett ételnek vagy gyors étkezésnek vagy az étkezés közbeni túlzott levegőnyelésnek köszönhető. Stressz vagy idegesség is okozhat csuklást. Ritkán hibáztatható a hiatus hernia (rekeszizomsérv), mellhártyagyulladás, vagy egy fertőzés, egy mérgezés vagy egy gyógyszer.

Pourquoi a-t-on le hoquet ?

Le hoquet est provoqué par l'irritation du nerf phrénique, chargé d'innerver le diaphragme. Ce phénomène est souvent imputable à un repas trop copieux, trop épicé ou pris trop rapidement, ou à l'ingestion d'air en mangeant, ou encore à des boissons gazeuses. Le stress ou la nervosité pourraient eux aussi provoquer le hoquet. Plus rarement peuvent être mis en cause une hernie hiatale, une pleurésie ou encore une infection, une intoxication ou un médicament.

 

Hogyan előzzük meg a csuklást?

- Kerülje a túlzott étkezést, gyors nyelést vagy túlzott fűszerezést.
- Egyen nyugodtan.
- Ne nyelje gyorsan a sénsavas italokat.

Comment prévenir le hoquet ?

- Evitez les repas trop copieux, rapidement avalés ou trop épicés.
- Mangez calmement.
- Evitez d'avaler trop rapidement des boissons gazeuses.

 

Hogyan mulasszuk el a csuklást?

- Fújja fel a tüdejét. Tartsa vissza a lélegzetét, ameddig csak lehet, majd lélegezze ki lassan. Ismételje meg tízszer.
- Vegyen egy vízzel töltött poharat jéggel. Amikor a víz elég hideg, igya meg gyorsan légzés nélkül.

Ha a csuklás makcs, kitrtó, az orvos megpróbálja kitalálni a frénikus idegek irritációjának okát. Ehhez minden bizonnyal vérvizsgálatot, röntgen, CT vagy MRI vizsgálatot kell végezni.

Comment faire passer le hoquet ?

- Gonflez vos poumons au maximum. Retenez votre respiration le plus longtemps possible, puis expirez avec lenteur. Répétez l'opération dix fois de suite.
- Prenez un verre d'eau rempli de glaçons. Quand l'eau est bien glacée, buvez-la rapidement sans respirer.

En cas de hoquet récalcitrant, le médecin tente de trouver 'igine de l'irritation du nerf phrénique. Pour cela, il fera certainement pratiquer des analyses de sang, des radios, voire un scanner ou une IRM.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó