Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 Étel érzékenység, intolerancia  Intolérance alimentaire

Az élelmiszer érzékenység gyakran párosul bél-irritációval és egyre elterjedtebbé válik. Bár a tünetek hasonlóak, mégis különbözik az ételallergiától. Mint ez is, az étel intolerancia többé kevésbé maga után vonja az érzékeny emberek számára bizonyos élelmiszerek elkerülését.
Az élelmiszer intolerancia nem veszélyezteti az immunrendszert. Ezek irritatív reakciók (érzékenységet, ingerlékenységet kiváltó reakciók), a leggyakrabban a bélben, az ételekben található kémiai anyagok hatására. Néhány érzékenység - például a glutén vagy laktóz -, a belekben jelenlévő emésztő enzimek hiányának köszönhető.

Intolérance alimentaire

Les intolérances alimentaires, souvent dues à (dû, du, dus, dues à - valaminek köszönhető) une irritation de l'intestin, sont de plus en plus répandues. Bien que leurs symptômes se ressemblent, elles se distinguent des allergies alimentaires. Mais comme celles-ci, les intolérances impliquent l'élimination plus ou moins stricte de certains produits de l'alimentation des personnes affectées.
Les intolérances alimentaires ne mettent pas en cause le système immunitaire. Ce sont des réactions de type irritatif, le plus souvent au niveau de l'intestin, dues à des composés chimiques contenus dans les aliments. Certaines intolérances - au gluten ou au lactose, par exemple - sont dues à l'absence d'enzymes digestives habituellement présentes dans l'intestin.

Mik az ételérzékenység tünetei?

Általánosságban, az élelmiszer-intolerancia hasi fájdalmat, hányingert, hányást, hasmenést, puffadást és bőrreakciókat (bőrpír, pattanások, viszketés, stb) fejfájást, hidegvejték vagy diszkomfort érzést válthat ki. Ha a megszűnik a "rossz" étel fogyasztása a tünetek néhány órán vagy napon belül megszünnek. Ha a személy továbbra is fogyaszt ezekből az ételekből a tünetek fennmaradnak és néhány esetben kimerültség és fogyás követheti. Néha akadnak alkalmi ételérzékenységek, összefüggésben a belek átmeneti érzékenységével például. Ez a helyzet a laktóz-érzékenység esetében az akut hasmenés ideje alatt.

Quels sont les symptômes des intolérances alimentaires ?

En règle générale, les intolérances alimentaires se traduisent par des maux de ventre, des nausées et des vomissements, des diarrhées, des ballonnements, des réactions de la peau (rougeurs, petits boutons, démangeaisons, etc.), des maux de tête, des sueurs froides ou une sensation de mal-être. Si l'aliment mal toléré cesse d'être consommé, les symptômes disparaissent en quelques heures, voire quelques jours. Si la personne continue à consommer ces aliments, les symptômes persistent et, dans certains cas, peuvent s'accompagner de fatigue et d'amaigrissement.
Il existe parfois des intolérances alimentaires occasionnelles, en lien avec une irritation temporaire de l'intestin, par exemple. C'est le cas de l'intolérance au lactose pendant une épisode de diarrhée aigüe.

Melyek az étel-érzékenység következményei?

Az ételérzékenység következményei csökkent tápanyagfelszívódással járhatnak. Ez különösen igaz a coeliaki (sprue - hasmenéssel, a széklet zsírtartalmának övekedésével, anyagcserezavarral járó idült táplálkozási hiánybetegség) esetében, ha nem alkalamaznak kezelést.

Quelles sont les complications des intolérances alimentaires ?

Les complications des intolérances alimentaires sont liées à la diminution de l'absorption des nutriments qu'elles peuvent entraîner. Ceci est particulièrement vrai avec la maladie cœliaque, qui peut se révéler dangereuse si aucun traitement n'est entrepris.

Melyek az étel-intolerancia okai?

Az élelmiszerek, amelyek az étel-érzékenység okozói nehezen azonosíthatók. A leggyakoribb intolerancia a gluténnek (egy protein van jelen a csírában és bizonyos gabonafélékben) és a lactóznak (tejcukor) köszönhető. Egyéb érzékenységet okozó anyagok például a tiramin (olyan anyag, amely megtalálható a sajtban, vörösborban, avokádóban, málnában, heringben, sörber és az élesztőben) vagy a glutamátban (a glutaminsav nátriummal alkotott sója). A paradicsom és más konzerv ételek gyakran felelősek az étel-érzékenységért.

Gyermekeknél a leggyakoribb a laktóz és glutén érzékenység. Ritkábban egy fajta gyermek-ételérzékenység alakulhat ki a kémiai adalékoktól, például egy ételfestéktől.

Quelles sont les causes des intolérances alimentaires ?

Les aliments qui sont à 'igine d'une intolérance sont parfois difficiles à identifier. Les intolérances les plus fréquentes sont dues au gluten (une protéine présente dans le germe et dans l'enveloppe de certaines céréales) et au lactose (sucre du lait). D'autres intolérances sont dues à la tyramine (une substance que l'on trouve dans les fromages, le vin rouge, l'avocat, les framboises, les harengs, la bière et les levures, etc.) ou au glutamate. Les tomates et les aliments en conserve sont parfois responsables d'intolérance alimentaire.

Chez les enfants, les intolérances alimentaires les plus fréquentes sont dues au lactose et au gluten. Plus rarement, une intolérance alimentaire est liée à une sensibilité particulière de l'enfant d'un aliment ou d'un additif chimique, par exemple un colorant.

Mi a laktóz-érzékenység?

A laktózérzékenységet meg kell különböztetni a tehéntej proteinjének allergiájától: a tünetek inkább zavaróak, mint komolyak. Ez a nem megfelelő laktáz szekréciónak (enzim, ami megemészti a laktózt) köszönhető. Egyes esetekben ez a betegség örökletes és a a tünetek már születéskor megjelennek. Az újszülött nem bírja az anyatejet vagy más tápszert. Más esetekben a probléma a belek (gyomor) ideiglenes fertőzöttsége, amely a gyógyulást követően eltűnik.

A laktózra érzékeny személy nem képes megemészteni a cukrot. Az a bélben marad, ahol elősegíti a baktériumok fermentációját (más néven erjesztés olyan kémiai folyamat, amelyben valamilyen szerves anyagot egy enzim hatásának teszünk ki) és megtartja a vizet a székletben. Ez a tipusú érzékenység savas és irritáló hasmenéshez, hányáshoz, puffadáshoz és hasfájáshoz vezet.

L'intolérance au lactose, qu'est-ce que c'est ?

L'intolérance au lactose est à distinguer de l'allergie aux protéines de lait de vache : ses symptômes sont plus gênants que graves. Elle est due à une sécrétion insuffisante de lactase (l'enzyme qui digère le lactose) par l'intestin. Dans certains cas, cette insuffisance est héréditaire et ces symptômes apparaissent dès la naissance. Le nouveau-né ne supporte ni le lait maternel, ni le lait artificiel. Dans d'autres cas, l'insuffisance est la conséquence temporaire d'une infection de l'intestin (gastro-entérite) et elle disparaît avec la guérison.

Une personne intolérante au lactose n'est pas capable de digérer ce sucre. Il reste dans l'intestin, où il favorise la fermentation des bactéries et retient l'eau dans les selles. Cette intolérance se traduit par la production d'une diarrhée aigrelette et irritante pour le siège, ainsi que par des vomissements, des ballonnements et gaz, des maux de ventre, etc.

Sajnos nincs módja annak, hogy megelőzzük az étel-intoleranciát.

Il n'existe malheureusement pas de moyen de prévenir les intolérances alimentaires.

Szókincs - Vocabulaire

- dû, du, dus, dues à - valaminek köszönhető
- mettre en cause (remettre en question) – kérdésessé tesz, veszélyeztet
- des maux de ventre - hasi fájdalom
- des nausées - hányinger
- des vomissements - hányás
- des diarrhées - hasmenés
- des ballonnements - puffadás
- des réactions de la peau - bőrreakciók
- des maux de tête - fejfájás
- des sueurs froides - hideg verejték
- une sensation de mal-être - rosszul-lét

 

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó