Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Egy különös szappan története, két nyelven.

Tipp: hallgasd is a francia szöveget : jelöld ki az egérrel és kattints a megjelenő hangszóró ikonra! 
(Tisztában vagyunk vele, hogy nem helyettesíti a tanárt, de mankónak alkalmas.)

Már a gallok is használták. A szappan összetétele nem rendelkezik pontos meghatározással, de általában növényi olajokból és hamuzsírból készül (és nem mosószódából, mint a Marseille-i szappan). Egyébként a hamuzsír az, ami folyadékszerű, lágy megjelenést ad neki.

Il était déjà utilisé par les Gaulois.  Le savon noir n'a pas de définition légale mais il est en général fabriqué à base d'huile végétale  et de potasse (et non de soude comme le savon de Marseille). C'est d'ailleurs la potasse qui lui donne son aspect mou, voire liquide. 

Dél-Franciaországban, hagyományosan fekete olivaolajat alkalmaznak, amely zöld-bronz színű szappant eredményez. A világ más részein, másféle olajokat ( lenmag, kókusz, kender ...) használnak, ami világosabb árnyalatot kölcsönöz a szappannak.

Dans le sud de la France, on utilise traditionnellement de l'huile d'olive noire, qui est responsable de la couleur vert-bronze du savon. Mais dans d'autres régions du monde on utilise d'autres huiles (lin, coco, chanvre...) qui lui donnent une teinte plus claire. 

Mint mindannyian tudjuk, a szappan képes megtartani a vizet és a zsírt hab formájában beburkolja. Folyékonyságának eredményeképpen, vízzel könnyen keverhető, ez teszi kiváló tisztítószerré a házban. Előnye az is, hogy nem szennyezi a folyók vizét.  

Comme tous les savons, le savon noir a la capacité de retenir l'eau et la graisse en les emprisonnant dans des petites bulles de mousse. Du fait qu'il soit liquide, il est facile à mélanger à l'eau, cela en fait un excellent détergent pour nettoyer la maison. Il  présente aussi l'avantage de ne pas polluer l'eau des rivières.

Hibát találtál? Te máshogy mondanád? Jelezd hozzászólásban!

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó