Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

L’amour du risque – A kockázat szerelmese

Compréhension écrite – Szövegértés

Quand j’étais jeune, on me considérait comme la pire des casse-cous de mon quartier. Souvent perchée dans un arbre, je me suis retrouvée dans certaines situations quelque peu dangereuses. Par exemple, un jour où j’avais grimpé dans un de mes arbres préférés, un fil électrique se rompit et tomba dans le feuillage. Par chance, il ne m’avait pas touchée. Il a fallu qu’on appelle les pompiers afin qu’on me sorte de cette fâcheuse situation.

Mikor fiatal voltam, úgy tartották, én vagyok a negyed fenegyereke. Gyakran tanyáztam fán, és kerültem ez által veszélyes helyzetekbe. Egy nap például, mikor felmásztam kedvenc fáim egyikére, egy elektromos távvezeték szakadt a lombozatra. Szerencsére, engem nem talált el. Ki kellett hívni a tűzoltókat, hogy kimenekítsenek ebből a kellemetlen  helyzetből.

Même si mes parents ont fait tout ce qu’ils ont pu afin de me corriger de ce penchant que j’ai pour l’aventure, je suis restée très entreprenante. Très peu pour moi le golf ou la pêche dans le fleuve Saint-Laurent ! Ce qui me passionne, c’est le parachutisme, les descentes en canot, l’alpinisme.

Még ha a szüleim minden tőlük telhetőt megtettek, hogy helyretegyék kalandvágyó hajlamomat, ennek ellenére is vállalkozó szellemű maradtam. A legkevésbé sem elégít ki a golfozás, vagy a Sait-Laurent folyón a horgászás! Ami engem szenvedéllyel tölt el, az az ejtőernyőzés, a vadvizi evezés és a (városi viszonylatban - toronyházakon való csimpaszkodás) hegymászás.

Évidemment, je me suis fracturée un membre ou deux, et ce, à quelques reprises. Que voulez-vous ! C’est la rançon que j’ai dû payer pour ma hardiesse effrénée. Je suis déjà restée sept semaines et demie la jambe dans le plâtre à la suite d’un accident de ski. Dès que j’en ai eu la possibilité, je me suis vue retourner sur une piste à déconseiller aux craintifs. Finalement, cet amour du risque m’a toujours poussée à tenter toutes les expériences qu’il m’a été donné de croiser sur mon passage.

Természetesen, több ízben eltörtem már egy néhány tagomat. Mit vártok! Ez volt az ára féktelen merészségemnek. Voltam már ágyban hét és fél hétig begipszelt lábbal egy síbaleset után. Mihelyst lehetőségem nyílt rá, visszatértem a félénkekenek egyáltalán nem tanácsolt pályára. Végülis, ez a szerelem sodor engem mindig újabb felé és biztosítja számomra, hogy áthágjak saját hágóimon.

Vocabulaire 

  • considérer comme – úgy tekint, mint
  • le casse-cou – fenegyerek
  • percher – gubbaszt, tanyázik
  • un fil électrique – elektromos távvezeték
  • le penchant – hajlam
  • rester très entreprenant(e) – vállalkozó kedvű marad
  • une hardiesse effrénée – féktelen merészség
  • le plâtre – gipsz

Source : ladictée

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó