Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

L’anorexie – Az anorexia, avagy a fiatalkori táplálkozászavar

Compréhension écrite – Szövegértés

Depuis quelques décennies existe un phénomène qui a pris une ampleur démesurée chez les jeunes gens, principalement chez les adolescentes : l’anorexie. Les images exposées dans les revues dont les filles raffolent, montrent toutes la même chose : une jeune pubère filiforme au poids au-dessous de la moyenne. Cet étalage de minceur ne correspond en rien à la réalité vécue par l’ensemble d’entre elles.

Néhány évtizede figyelhető meg ez a hatalmas méreteket öltő jelenség a fiatalok, különösen a tizenévesek körében, és nem más, mint az anorexia. A képesújságokban megjelentetett fotók, melyekért fiatal lányok bolodulnak, mind ugyanazt ábrázolják: átlagosnál könnyebb, vékonydongájú tiniket. Ez a soványsággal való kérkedés nincs összhangban az általuk megélt valósággal.

On s’est aperçu que ces images suscitent chez les jeunes un sentiment aigu d’envie et de culpabilité confondues. Elles leur ôtent également leur estime de soi. Leurs effets sournois ont fait baisser le sens critique des adolescentes toujours à l’affût de modèles. Évidemment, cette situation a entraîné de graves problèmes physiques et psychologiques. Mais il se trouve d’autres causes qui ont été relevées par les médecins : le souci de la perfection et la réaction face à l’autorité parentale en sont quelques-unes. 

Észrevették, hogy ezek a képek heveny irígység – és bűnös zavarodottság – érzetet keltenek. Aláássa önértékelésüket is. A modellek folytonos fürkészésének alattomos hatása pedig lerontja a fiatalok kritikai érzékét. Természetesen, ez a helyzet komoly fizikai és szellemi gondokat gerjesztett. Ám, az orvosok más eseteket is kiemeltek: a tökéletességre való fokozott törekvés okozta bajokat és néhányuknál jelentkező, a szülői beleegyezéssel szembeni viselkedési problémákat. 

Cette maladie tant décriée s’est révélée mortelle dans les cas où les filles avaient presque entièrement cessé de s’alimenter. D’autres personnes, cependant, ont réussi à surmonter cette hantise néfaste qu’est la peur de prendre du poids. Les soins qu’elles ont nécessités relèvent autant de la médication que du traitement psychiatrique. Finalement, la seule voie à suivre afin d’éviter cet écueil passe par la prévention et l’information.

Ez az olyannyira alábecsült betegség halálos is lehet, abban az esetben, ha a lányok majdhogynem teljesen megvonják maguktól a táplálékot. Másoknak ezalatt sikerült legyőzniük a hízástól való félelem végzetes lidércnyomását. Mind gyógyszeres, mind pedig pszichiátriai kezelésre is szükségük van. Végeredményben, az egyedüli követendő út a zátonyrafutás elkerülésére, a megelőzés és a felvilágosítás.

 

Vocabulaire

  • une décennie - évtized
  • une ampleur  - nagyság, bőség, terjedelem, szélesség
  • l'anorexie (f) - anorexia, táplálkozászavar 
  • raffoler de qch - bolondul valamiért
  • pubère - serdülőkori
  • filiforme - cérnavékony, sovány, fonalszerű, vékonydongájú
  • le souci de la perfection - vágyakozás a tökéletességre
  • une hantise néfaste - káros szenvedély, megszállottság, rögeszme
  • le traitement psychiatrique - pszichiátriai kezelés

Source : ladictée

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó