Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Quand le sourire sert à masquer une profonde tristesse. – Amikor a mosoly egy mély szomorúság elrejtésére szolgál.

On a souvent tendance à imaginer que la vie des autres est plus heureuse que la nôtre : une erreur dans laquelle nous tombons aussi grâce aux photos publiées sur les réseaux sociaux, qui semblent représenter les personnes avec un sourire permanent, entourés d'amis, dans des endroits merveilleux.

  • Gyakran hajlamosak vagyunk elképzelni, hogy mások élete boldogabb, mint a miénk. Ez egy olyan hiba, amelyekbe belebotlunk, mint a szociális hálózatokon közzétett fotók, amelyek csupamosoly, barátokkal és csodálatos helyekkel körülölelt személyeket mutatnak be.

La vérité est que ce sont des présentations illusoires et substantiellement partielles de nos vies, et parfois elles peuvent cacher une réalité bien différente.

  • Az igazság az, hogy életünk illuzórikus és lényegében részleges bemutatása olykor nagyon különböző valóságot rejteget.

De fait, derrière une expression de joie peut se cacher une forme de dépression, appelée "dépression souriante".

  • Valójában az öröm kifejezése mögött a depresszió egyik formája, az úgynevezett "mosolygós depresszió" rejlik.

La "dépression souriante" est le phénomène avec lequel une personne semble heureuse alors qu'elle souffre intérieurement de troubles dépressifs. C'est un état psychologique dont le sujet lui-même peut ne pas être conscient, parfois parce qu'il refuse d'enquêter sur les sentiments et les émotions qui le remuent à l'intérieur - car considérés comme des signes de faiblesse. Dans ces cas, le sourire est un mécanisme de défense de l'individu, qui sert à cacher à lui-même et aux autres son état, un masque fait d'une vie sociale assez active, un emploi stable, le sport, la famille.

  • A "mosolygós depresszió" az a jelenség, amellyel egy személy boldognak tűnik, miközben belső depressziós zavarokkal küzd. Ez egy pszichológiai állapot, amit maga az egyén nem ismer fel - néha azért, mert nem hajlandó megvizsgálni azokat az érzéseket és érzelmeket, amelyek felkavarják lelkivilágát -, mert a gyengeség jeleinek tekinti. Ezekben az esetekben a mosoly az egyén védelmi mechanizmusa, amely arra szolgál, hogy elrejtse maga és mások elöl az állapotát; ez egy meglehetősen aktív társadalmi életből származó maszk, egy stabil munka, a sport vagy a család.

Le principal symptôme de la dépression souriante est la tristesse - pour une relation qui s'est mal terminée, un échec professionnel ou un manque de but dans la vie ; un sentiment qui peut être perçu comme "quelque chose qui ne va pas". Les autres symptômes courants sont l'anxiété, la peur, la colère, la fatigue, l'irritabilité et le désespoir. Les personnes qui en souffrent peuvent également être affectées par des troubles du sommeil, des crises de panique, l'incapacité à s'amuser et la perte de libido.

  • A mosolygós depresszió legfontosabb tünete a szomorúság - egy rosszul végződő kapcsolat, szakmai kudarc vagy életcél hiánya miatt - , olyan érzés, hogy "valami nem megy jól". Más gyakori tünetek a szorongás, a félelem, a harag, a fáradtság, az ingerlékenység és a reménytelenség. Az embereket, akik ebben szenvednek alvászavarok, pánikrohamok, a szórakozás képtelensége vagy a nemi vágy elvesztése is sújthatja.

Parfois même des pensées suicidaires peuvent survenir : particulièrement dangereuses pour ces personnes qui ont l'énergie de planifier et de réaliser leurs propres intentions - contrairement à celles qui souffrent de dépression classique.

Olykor akár öngyilkossági gondolatok is felmerülhetnek, különösen veszélyes azok számára, akiknek van energiája tervezni és keresztülvinni elképzeléseiket, ellentétben azokkal, akik klasszikus depresszióban szenvednek.

La psychothérapie peut aider ces personnes à faire face à leur dépression souriante ; l'important est qu'elles prennent conscience de leur état émotionnel et psychologique, l'acceptent et s'ouvrent aux autres pour réagir positivement. N'oublions pas que les personnes autour de nous sont heureux de nous offrir leur aide et leur soutien.

  • A pszichoterápia segíthet ezeknek az embereknek, hogy megbirkózzanak a mosolygós depresszióval. Fontos, hogy tudatában legyenek érzelmi és pszichológiai állapotukkal, elfogadják azt és pozitívan reagálva megnyíljanak mások előtt.
    Ne felejtsük el, hogy a köröttünk élő emberek örömmel nyújtanak nekünk segítséget és támogatást.

Source : regardecettevideo

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó