Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Le français serait la troisième langue en puissance dans le monde, et ce, même si la croissance du nombre de locuteurs est plus faible par rapport à d'autres langues, selon INSEAD.

« Il était difficile de trouver une méthode pour mesurer les langues », explique l'auteur de l'étude, Kai Chan.

Feltehetően a francia a világ harmadik "legbefolyásosabb" nyelve még akkor is, ha a beszélők száma kevesebb, mint más nyelveké - az INSED szerint.

"Nehéz volt megfelelő módszert találni a nyelvek összehasonlítására", magyarázza Kai Chan, a tanulmány szerzője.

Après 6 mois de travail, l'économiste et chercheur à l'école de commerce INSEAD est parvenu à créer un indicateur pour classer les langues en fonction de leur puissance.

Az INSEAD közgazdászának és kutatójának hat hónapos munkával sikerült megalkotnia a nyelveket befolyásuk szerint osztályozni képes mutatót.

Une vingtaine de critères comme la distribution géographique de la langue ou sa force économique ont été pris en compte pour établir le palmarès. La vitalité du tourisme et l'influence culturelle ont également été étudiés.

Hozzávetőleg húsz kritérium - mint például a nyelv földrajzi eloszlása vagy gazdasági szempontjai - alapján vették figyelembe a rangsorban való elhelyezkedését. Vizsgálták a turizmus erejét és kulturális hatását is.

«Le français est associé à des pays comme la Belgique, la Suisse, le Canada, la France, des pays très puissants grâce à leur culture et leur PIB.» - Kai Chan, économiste INSEAD.

"A francia nyelv olyan országokhoz társul, mint Belgium, Svájc, Kanada, Franciaország, amelyek kultúrájuknak és GDP-jüknek köszönhetően nagyon erősek"  - mondta Kai Chan, az INSEAD közgazdásza.

Le français se hisserait au 3e rang des langues les plus parlées au monde.

A francia nyelv vélhetően a harmadik helyre került a világ leggyakrabban beszélt nyelvei rangsorában.

Selon une nouvelle étude de l'Institut européen d'administration des affaires, le français serait la troisième langue des affaires dans le monde. Il arriverait ainsi derrière l'anglais et le mandarin, respectivement à la première et deuxième place du classement. 

Egy új INSEAD tanulmány szerint az angol és a mandarin után a francia lehet az üzleti világ harmadik nyelve.

Qui a dit que le français avait perdu son aura à l'étranger? D'après une étude publiée par l'école de commerce de l'INSEAD, le rayonnement de la langue de Molière la classerait au troisième rang des idiomes les plus parlés dans le monde. Une place due à son influence culturelle et à sa force économique. 

Ki állítja, hogy a francia elvesztette kisugárzását külföldön? Az INSEAD kereskedelmi iskolája által közzétett felmérés szerint Molière nyelve a harmadik legszélesebb körben használt nyelv a világon. Ezt a helyet kulturális és gazdasági befolyásának köszönheti.

Avec près de 275 millions de locuteurs dans le monde, le français peut se targuer d'accueillir toujours davantage de francophones dans ses rangs. Un chiffre en constante augmentation, notamment porté par l'Afrique subsaharienne, précise le rapport de l'Organisation Internationale de la Francophonie OIF. 

A közel 275 millió franciául beszélőt tekintve, a francia nyelv azzal büszkélkedhet, hogy egyre több frankofónt számlálhat soraiban. Ez a szám folyamatosan növekszik, különösen Fekete-Afrikában - közölte Frankofónia Nemzetközi Szervezete, az OIF.

En 2015, le français se classait au deuxième rang des langues les plus enseignées dans le monde, avec 125 millions d'élèves, derrière l'anglais et à la quatrième place des idiomes les plus présents sur internet.

Az elmúlt évben, 2015-ben, a francia volt a leggyakrabban tanított nyelv a világon az angol mögött, 125 millió diákkal, és a negyedik volt az interneten legtöbbet használt nyelvek között.

Aussi n'est-il pas étonnant que le français parvienne à se hisser selon Kai Chan, l'auteur de l'étude, parmi les idiomes les plus représentés dans le secteur économique. La langue se diffuse grâce à l'attractivité de l'Hexagone et de son image prestigieuse à l'international.

Kai Chan, a tanulmány szerzője szerint ezért nem meglepő, hogy a francia nyelvnek sikerül betörnie a gazdasági ágazatokban legreprezentáltabb nyelvek közé. Franciaország vonzerejének és nemzetközi presztizsének köszönhetően a francia nyelv egyre terjed.

Source : lefigaro ; leparisien
Traduit par P. Erzsébet
Lecture-correction : B. Kati

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó