Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Egy tudományos áttörés megmagyarázza a svájci sajt lyukasságát.

Une percée scientifique explique les trous du fromage suisse

Legalább egyszer mindenkiben felmerült már ez a kérdés, egy darabka ementáli sajtot falatozva. Ám egy véletlen felfedezés leemelte a fátylat erről a rejtélyről.

Tout le monde s'est déjà posé la question au moins une fois en dégustant un bon morceau d'emmental. Une découverte accidentelle, vient de lever le voile sur ce mystère.

Vajon, soha többé nem jön lázba a tányérján ékeskedő lyukakkal tűzdelt sajttól?  Hála az Agroscope csapatának, a rejtély megoldódott. Egy évszázadnyi kutatás után, sikerült megfejteni a híres ementáli sajt lyukainak titkát.

Vous ne serez plus jamais intrigué par ce fromage à trous dans votre assiette ? L'énigme est désormais résolue grâce à une équipe de l'Agroscope. Après un siècle de recherches, ces scientifiques ont réussi à percer le fameux secret des trous des fromages comme l'emmental.

Nem, nem, semmi köze az egerekhez, mint amit a gyerekekkel el akarnak hitetni. A lyukak megjelenése valójában nem más, mint a  ... a tejbe pottyant kis részecskék jelenlétének köszönhető. Az erjedés során, ez utóbbiak gázt termelnek, amelyek aztán azokat a bizonyos híres lyukakat képezik, amelyek mérete és helye igen változó.

Non, ça n'a rien à voir avec les souris contrairement à ce que veulent faire croire aux enfants les dessins animés. L'apparition de ces trous serait en réalité due à... la présence de petites particules de foin tombées dans le lait. Pendant la fermentation, ces dernières dégageraient des gaz qui formeraient alors les fameux trous dont la taille et l'emplacement varient.

" Mint minden nagy felfedezés, ez is a véletlen műve." - mondta az Agroscope szóvivője. Ugyanakkor egy egész évszázad kellett ahhoz, hogy kibogozzák az igazságot. "A lyukak kialakulásának jelensége mindig is vonzotta a tudomány figyelmét", tette hozzá az Agroscope egy nyilatkozatában.

"C'est une découverte qui a été faite complètement par accident, comme toutes les grandes découvertes", a confié le porte-parole d'Agroscope. Mais il aura tout de même fallu un siècle pour démêler le vrai du faux. "De tout temps, le phénomène de la formation des trous a attiré l’attention de la science", explique l'Agroscope dans un communiqué.

Egy megdöntött elmélet

Már 1917-ben, az amerikai Williem Clark érdeklődött a téma iránt, és megállapította, hogy a lyukak a szén-dioxid gáz hatásának eredményei. Azt az elméletet kreálta, hogy a gáz baktériumoktól származik. "Nem tudta azonban megmagyarázni, milyen tipusú baktériumoktól, sem azt, hogy milyen erjedési folyamat során keletkeztek a lyukak az ementáli sajtban.

Une théorie détrônée 

En 1917 déjà, l'Américain Wiliam Clark s'était intéressé au sujet et avait établi que les trous étaient le résultat de l'action du dioxyde de carbone. Il avait alors émis l'hypothèse que ce gaz provenait de bactéries. "Il ne savait cependant ni quelle espèce de bactéries ni quel processus de fermentation étaient à l’origine de la formation de gaz dans l’Emmental".

Szintén kérdéseket vetett fel az a tény, hogy a lyukak csak bizonyos helyeken képződnek és máshol nem. A rejtély megoldására a tudósok 130 napon át, komputertomográfiával tanulmányozták a lyukakat. Majd egy tesztsorozatot végeztek, amelynek eredményei megdöbbentették őket. Azt találták, hogy a szénarészecskék mennyisége, tetszés szerint  irányítja a sajt lyukasságát. Egy másik következtetés pedig megoldotta a lyukak eltűnésének okát is!

De même, le fait que les trous se formaient à certains endroits et pas ailleurs posait question. Pour résoudre l'énigme, les scientifiques suisses ont étudié la formation des trous au moyen de la tomographie assistée par ordinateur et ce, au cours d'une durée de 130 jours. Ils ont ensuite réalisé une série d'essais dont les résultats les ont "laissés stupéfaits". Ils ont découvert que "selon le dosage des particules de foin, il est possible de quasiment piloter l’ouverture du fromage à sa guise". Une conclusion qui a permis de résoudre une autre énigme : celle de la disparition des trous.

A nyitott vödör fontossága

A kutatók észrevették, hogy az utóbbi években csökkent a sajton található lyukak száma, mert a sajt modernebb, tisztább technikával készül. A csapat szerint, a fejés során a tehén tőgye alá helyezett hagyományos vödör eltűnése az oka annak, hogy eltűntek a lyukak.  

De l'importance du seau ouvert

Les chercheurs ont remarqué que le nombre de trous dans le fromage avait tendance à diminuer au cours de ces dernières années, et ceci notamment lorsque la fabrication du fromage se faisait avec des techniques plus modernes et "aseptisées". Selon l'équipe, ce serait ainsi "la disparition du seau traditionnel" placé sous le pis de la vache lors de la traite qui serait à l'origine de la disparition des "trous".

" A hagyományos, pajtában, nyitott vödrökbe történő fejést, az elmúlt évtizedekben felváltotta a zárt fejőrendszer, mondta az Agroscope. Az ilyen, teljesen zárt rendszerek teljes mértékben kiszorítják a tejbe hulló mikro szénarészecskéket.  Következmény: kevesebb lyuk a sajton. Mostantól, ez a felfedezés lehetővé teszi, hogy a szénarészecskék bevitelével elérjék sajtok kívánt mértékű lyukasságát.

"La traite traditionnelle à l'étable avec des seaux ouverts a été remplacée au cours des dernières décennies par des systèmes de traite fermés", indique l'Agroscope. Et ces systèmes fermés ont "totalement supprimé les micro-particules de foin dans le lait. Conséquence : il y a moins de "germes de trous" dans le fromage". Cette découverte va désormais permettre aux fromagers de changer la donne en jouant sur le taux de particules de foin présent dans le fromage, et ainsi établir de nouvelles recettes selon la quantité de "trous" voulue.

Forrás : Stanislas Lechevallier

Fordította: Párducz Erzsébet

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó