Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Kortól, nemtől, etnikai hovatartozástól függetlenül, amikor valaki felfedezi első ősz hajszálait, ez egy sokkoló emlékeztető, hogy a fiatalság nem végtelen, és hogy az öregedés elkerülhetetlen.

Peu importe l'âge, le sexe ou l'origine ethnique, quand une personne découvre ses premiers cheveux gris, c'est un rappel choquant que la jeunesse n'est pas infinie et que la vieillesse est incontournable. 

Amikor a szürke tincs némán kigúnyolja tulajdonosát, mintha azt mondaná : "öregszel, haver", a reakciók teljesen különbözőek lehetnek, éppúgy mint a támadási tervek, hogy elfedjük az öregedés kéretlen ómeneit.

Quand le brin de cheveu gris se moque en silence de son propriétaire, comme s’il criait : « tu deviens vieux », les réactions peuvent être infiniment différentes, ainsi que le plan d'attaque pour masquer le présage non sollicité du vieillissement.

A fehér haj csak az életkor függvénye? 

Nem. Az öregedés természetesen az elsődleges ok, de vannak más okok is. A haj kifehéredik, mert elveszti a szervezet ásványi anyagait. Ez az őszülés folyamata: a haj velőállománya (amely a haj pigmentjét tartalmazza) fokozatosan eltűnik, és fehér, enyhén áttetsző hajat hagy maga után. A stressz, a nem megfelelő táplálkozás, egy sokkhatás, mind-mind olyan tényezők, amelyek elősegítik az őszülést.

On a des cheveux blancs uniquement à cause de l'âge ?

Non. Le vieillissement est bien sûr la cause principale, mais il y en a d'autres. Le cheveu blanchit car il se déminéralise. C'est le phénomène de canitie : la moelle (qui contient les pigments du cheveu) disparaît petit à petit, laissant le cheveu blanc et légèrement translucide. Le stress, une alimentation inadaptée, un choc émotionnel... sont autant de facteurs qui entraînent des cheveux blancs. 

Léteznek patológiai okok is, például a hipotireozis (a pajzsmirigy elégtelen működése) vagy a fejbőr gyulladása, amely megakadályozza a melanocitákat (pigment termelő sejtek) a pigment szállításában a keratinocitákhoz (ezek a sejtek termelik a keratint). Így a haj folyamatosan növekszik, de teljesen pigmenthiányos lesz.

Il y a également des causes pathologiques, comme l'hypothyroïdie ou les inflammations fortes du cuir chevelu, qui peuvent empêcher les mélanocytes (cellules qui produisent les pigments) de véhiculer les pigments aux kératinocytes (cellules qui produisent la kératine). Le cheveu continue donc de pousser, mais complètement dépigmenté.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó