Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A válasz: 1424 € (441 440 Ft) egy főre és 3284 € (1 018 040 Ft) egy kétgyermekes házaspár részére, hogy méltó módon élhessünk - írja az Observatoire egyik tanulmánya.

La réponse : 1424 euros pour une personne seule et 3284 euros pour un couple avec deux enfants permettent de vivre dignement dans un logement social, affirme une étude de l'Observatoire.

aaavivre

A párban élő nyugdíjasok ajánlott költségvetését 2187 €-ban (677 970 Ft), a gyermektelen párokét pedig 1985 €-ban (615 350 Ft) vélik megállapítani.

Les budgets de référence des retraités en couple sont de 2187 euros, ceux des couples d'actifs sans enfant de 1985 euros.

Az egyszülős családok 55%-a él a szegénységi küszöb alatt – 55% des familles monoparentales sous le seuil de pauvreté

Ezek a felmérések lehetővé tették, hogy meghatározzák azon háztartások arányát, amelyek szűkös pénzügyi helyzetben élnek. A tanulmány szerint az egyszülős családok 40 %-a nem rendelkezik elegendő anyagi eszközzel, hogy tisztességesen megéljen és 55%-a szegénynek minősül, mert havi jövedelmük kevesebb mint 987 €.

Ces budgets ont permis de déterminer la part des ménages qui sont en situation financière tendue. Ainsi, selon l'étude, 40% des familles monoparentales disposent de moyens insuffisants pour vivre décemment et 55% sont considérées comme pauvres car elles touchent moins de 987 euros par mois.

Az egyedülálló nyugdíjasok 14%-a szegény és 45%-a érzi magát fenyegetve a megszorítások miatt. Az aktív, gyermektelen házaspárok 12%-a van ugyanebben a helyzetben (5% a szegénységi küszöb alatt, 7% kénytelen megvonni magától bizonyos termékeket és szolgáltatásokat a megélhetés javára).

14% des retraités seuls sont pauvres et 45% en risque de restrictions. 12% des couples d'actifs sans enfant sont dans cette situation (5% sous le seuil de pauvreté, 7% amenés à renoncer à certains biens et services jugés nécessaires pour vivre décemment).

A kétgyermekes családok 12%-a él a szegénységi küszöb alatt, 24%-a pedig magára erőlteti a korlátozásokat.

12% des couples avec deux enfants vivent sous le seuil de pauvreté, 24% doivent s'imposer des restrictions.

Egy szoba minden gyermeknek – Une chambre pour chaque enfant

Az Observatoire éves jelentése bemutatja a három évig tartó kutatás eredményeit, hogy értékelje az ajánlott költségvetést, valamint a társadalmi életben való hatékony részvétel szükségleteit. Ez a tanulmány a minimális jövedelem kimutatását célzó europai szintű kimutatás.

Le rapport annuel de l'Observatoire livre les résultats d'une recherche menée depuis trois ans pour évaluer les "budgets de référence", nécessaires pour "une participation effective à la vie sociale". Cette étude s'inscrit dans une réflexion menée au niveau européen, visant à déterminer "un revenu minimum décent".

Szakemberek és a lakosság segítségével, az ONPES kidolgozta a két, közepes méretű város - Tours és Dijon - háztartásainak ajánlott költségvetéseit. Következtetéseik alapján összeállították a termékek és szolgáltatások minimális követelményeit:

– élelmiszer
– ruházat
– orvosi ellátás
– személyi higiénia
– minden különböző nemű 6 évnél idősebb gyermek számára külön szoba, vendégszoba a nyugdíjasoknak
– legyen egy használt autó
– nyaralási lehetőség (két hét évente a gyerekek és az aktív dolgozók számára, egy hét a nyugdíjasoknak és a gyermektelen aktív dolgozóknak)
– lehetőség a kulturális és sporttevékenységre
– barátok vendégüllátása
– ajándékozás

Avec l'aide d'experts et de citoyens, l'ONPES a ainsi élaboré des budgets de référence pour des ménages vivant dans les villes moyennes de Tours et Dijon. Leurs conclusions se fondent sur des paniers de biens et services relevant d'un besoin minimum:

– alimentation
– habillement
– soins
– hygiène corporelle
– disposer d'une chambre pour chaque enfant de sexe différent et de plus de 6 ans et d'une chambre d'amis pour les retraités
– avoir une voiture d'occasion
– pouvoir partir en vacances (deux semaines par an pour les actifs avec enfants, une semaine pour les retraités et les actifs sans enfant)
– pouvoir pratiquer des activités culturelles et sportives
– inviter des amis
– offrir des cadeaux

Source : lexpension

 

Megjegyzések – Notes

ONPES : Observatoire National de la Pauvreté et de l'Exclusion Sociale

les budgets de référence : une méthode d'évaluation des besoins pour une participation effective à la vie sociale – egy módszer azoknak a szükségleteknek a felmérésére, amelyek elősegítik a társadalmi életben való hatékony részvételt

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó