Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Où sont mes lunettes ? – Hol a szemüvegem?

Compréhension écrite – Szövegértés

On dit de moi que je suis quelque peu distrait. En fait, le mot est faible : étourdi ou écervelé seraient des termes plus justes. Je vais vous en donner quelques exemples.

L’autre jour, en sortant de chez moi, j’ai senti un grand froid envahir mes pieds. Je n’étais pas rendu au coin de la rue que mes bas étaient complètement trempés.

Il faut admettre que se promener en pantoufles dehors en plein hiver est à éviter.

Azt mondják rólam, egy kissé figyelmetlen vagyok. Tulajdonképpen, a szó nem megfelelő: a, szeleburdi vagy szétszórt lenne a pontosabb kifejezés. Szolgálok is néhány példával.

Egy nap, éppen elindultam otthonról, amikor mérhetetlen hideg árasztotta el lábaimat. Még az utca sarkáig sem értem, harisnyáim teljesen átáztak.

Be kell ismerni, házon kívül papucsban sétálni, télvíz idején, mindenképpen kerülendő dolog.

Il m’arrive quelquefois de laisser mes clés d’auto... dans l’auto, après l’avoir verrouillée, il va sans dire. Certains matins, je pars travailler avec deux chaussettes, l’une bleue et l’autre noire. Quand je passe devant un miroir, je m’assure que rien n’est de travers, surtout si tout le monde paraît me dévisager ce jour-là.

Megesett már velem néhányszor, hogy a kocsikulcsaimat.... a kocsiban hagytam, miután szó nélkül rázártam az ajtókat. Egyes reggeleken, különböző színű zokniban indulok dolgozni, kékben és feketében. Mikor elmegyek egy tükör előtt, megbizonyosodom róla, hogy minden rendben, különösen mikor úgy tűnik, aznap mindenki engem bámul.

Combien de choses que je venais tout juste d’acheter ai-je laissées sur les comptoirs des magasins ? Combien de fois me suis-je répété qu’il ne fallait pas oublier mes bagages, mon porte-documents, mon agenda, etc. ?

Hány és hány dolog volt, amit épp megvettem és otthagytam a pénztárnál? Hányszor ismételgettem magamban, hogy nem kéne megfeledkeznem a csomagjaimról, dossziéimról vagy naptáramról és másokról?

Tout cela, j’en suis sûr, me vient de mes parents. Tout petits, mes frères et moi avons subi les conséquences de l’inattention de nos parents. Nous-mêmes avons été oubliés plus d’une fois. On pouvait penser que nos parents sortaient tout droit du conte Le Petit Poucet. Finalement, je suis devenu ce que je leur ai toujours reproché : un distrait chronique.

Biztosra veszem, hogy mindezt szüleimtől örököltem. Egész kicsinek, fivéreim és én szenvedtünk szüleink figyelmetlenségének következményeitől. Bennünket is ott felejtettek valahol, nem is egyszer. Már arra is gondoltunk, hogy szüleink a Hüvelyk Matyi című meséből kellett, hogy érkezzenek. Végeredményben, azzá váltam, amit állandóan a szemükre vetettem: mániákus figyelmetlenné.

Vocabulaire

  • distrait – szórakozott, figyelmetlen
  • étourdi – szeleburdi, meggondolatlan
  • écervelé – kelekótya, feledékeny, tyúkeszű
  • rien n’est de travers – nincs semmi gond, minden rendben

Source : ladictée

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó