Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Sable composé d’étoiles de mer miniatures – Miniatűr csillagokból álló föveny

Dans certains endroits du monde, le sable des plages n’est pas composé de petits cailloux, mais de squelettes de mini étoiles de mer ! Regardez les photos fascinantes prises aux Bermudes et au Japon.

A világ egyes részein, a homokos tengerpartot nem csupán kis kavicsok, de mini tengeri csillag csontvázak borítják. Nézzük csak meg a Bermudákon és Japánban készült lenyűgöző fotókat!

La plupart du temps, le sable se forme grâce à l’érosion des roches : il se compose d’innombrables grains de quartz, oxydes de fer etc… et de morceaux de coquillages. Mais dans des zones spécifiques du monde, le sable est composé de squelettes d’étoiles de mer tellement minuscules qu’elles ressemblent… à des grains de sable. La famille des étoiles de mer compte environ 1500 espèces, et se composent toujours d’un disque central armé de 5 bras ou plus.

A homok legtöbbször a kőzetek mállásából képződik, amely megszámlálhatatlan kvarckristályból, vas-oxidból és kagylóhéj maradványokból áll. A világ bizonyos területein azonban a homokot megannyi apró tengeri csillag csontváza alkotja, amelyek homokszemcsékre hasonlítanak. A tengeri csillagok családja mintegy 1500 fajt számlál, egy központi vázból (úgynevezett testkorongból) áll, öt vagy több karral.

Une étoile d'1 mm !

Sur les plages d’Okinawa au Japon, le sable est essentiellement composé de foraminifera, un organisme à une cellule qui se nourrit des minéraux compris dans le sel marin. Il suffit de prendre une poignée de sable et de la regarder à la loupe pour se rendre compte que les grains sont de jolies petites étoiles. Même constat aux Bermudes, où elles prennent en plus une coloration rosée à cause des algues.

Egy csillag mindössze 1 mm!

Japánban, Okinava strandjain, a homokot főként foraminiferák (likacsosházúak vagy likacsoshéjúak), egysejtű élőlények alkotják, amelyek ásványi anyagokkal – beleértve a tengeri sót is – táplálkoznak. Elegendő megnézni egy maréknyi homokot mikroszkóp alatt, hogy észrevegyük az apró csillagokat. Ugyanezt találjuk a Bermudákon, ahol az algák miatt rózsaszínnek látszanak.

Ces petites étoiles ne sont ni des animaux, ni des plantes, et sont présentes sur terre depuis 500 millions d’années. Il ne s’agit pas de véritables étoiles de mer au sens propre du terme, mais de protozoaires, une coquille minérale qui peut prendre plusieurs formes selon l’espèce, dont celle d’étoile. Leur taille varie généralement de 38 µm à 1 mm.

Ezek a kis csillagok se nem állatok, se nem növények, a Földön már több mint 500 millió éve jelen vannak. Nem a valódi értelemben vett tengeri csillagok, hanem egysejtűek, ásványi héjak, amelyek számos formát – fajtól függően akár csillagformát – is ölthetnek. Méretük általában 38 mikron és 1 mm között változik.

Source : nautisme

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó