Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Compréhension écrite –  Szövegértés

En 2007, Kevin, graphiste parisien de 28 ans, venait juste de devenir majeur. Il se rend à une fête pour le réveillon chez des amis. Précision d'importance : avant ce jour, le jeune homme n'avait jamais vraiment bu d'alcool.

2007-ben éppen felnőtt lett Kevin, a most 28 éves párizsi grafikus. Szilveszterezni indult barátaihoz. Pontosítsunk egy kicsit: a fiatalember azelőtt még soha nem ivott alkoholt.

« Juste avant de partir de chez moi, il y a eu une dispute familiale. En arrivant, j'ai donc commencé à boire de la vodka directement au goulot. 

On m'a raconté que vers 22h30, je ne me sentais pas bien et que je me suis enfermé dans la salle de bain. Mes potes se sont inquiétés et ont tapé à la porte. Je n'ai pas répondu, donc ils ont ouvert avec un tournevis et ont appelé les pompiers. »

En coma éthylique, Kevin ne se réveille que le lendemain, vers 9 heures, à l’hôpital, aux côtés d'autres personnes éméchées.

"Egy családi perpatvart követően mentem el otthonról. Megérkezve azonnal nekiestem a vodkának, üvegből ittam. Mesélték, hogy fél tizenegy körül, mivel nem éreztem jól magam, bezárkóztam a fürdőszobába. A barátaim aggódtak értem és zörögtek az ajtón. Nem válaszoltam, ezért egy csavarhúzóval kinyitották az ajtót és hívták a mentőket."

Alkoholkómában, Kevin csak másnap 9 óra körül tért magához más emberek mellett, akik szintén részegek voltak.

« Quand j'ai ouvert les yeux, je n'ai pas compris ce qu'il s'était passé, mais un médecin est vite venu me l'expliquer. J'ai raté le Nouvel an, c'est vraiment dommage. »

Vraiment dommage, mais c'est quand même pas mal d'être resté en vie … contrairement à d'autres.

"Amikor kinyitottam a szemem, nem értettem, mi történt, de az érkező orvos elmagyarázta nekem. Kihagytam az Új Évet, ez valóban kár."

Valóban kár, ugyanakkor nagy szerencse, hogy életben van … másoktól eltérően.

Source : nouvelobs

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó