Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Thomas Pesquet sera le prochain commandant de la Station spatiale internationale – Thomas Pesquet lesz a Nemzetközi Űrállomás következő parancsnoka

L'annonce a été faite mardi lors d'une conférence de presse de l'Agence spatiale européenne en compagnie de l'astronaute français.

  • A bejelentést kedden tették közzé az Európai Űrügynökség sajtótájékoztatóján a francia űrhajós jelenlétében.

Pour la première fois, un Français va diriger une mission spatiale et ce ne pouvait être que Thomas Pesquet. L'astronaute de 43 ans sera promu commandant de la Station spatiale internationale lors de son prochain séjour dans l'espace, dont le décollage est prévu le 22 avril avec la capsule américaine Crew Dragon. C'est l'Agence spatiale européenne qui l'a annoncé lors d'une conférence de presse mardi 16 mars.

  • Első alkalommal fog francia űrmissziót vezetni, és ez Thomas Pesquet lesz. A 43 éves asztronautát a Nemzetközi Űrállomás parancsnokává léptetik elő a következő űrben való tartózkodása során, amely a tervek szerint április 22-én indul a Crew Dragon amerikai kapszulával. Ezt az Európai Űrügynökség jelentette be március 16-án, kedden tartott sajtótájékoztatón.

C’est seulement la troisième fois qu'un astronaute européen dirige une telle opération. "Je suis très honoré et heureux de me voir offrir le commandement de la Station pour ma seconde mission", a réagi l'astronaute français.

  • Csupán a harmadik alkalom, hogy európai űrhajós vezet egy ilyen műveletet. "Nagyon megtisztelő számomra és boldog vagyok, hogy a második küldetésem alkalmából felajánlották az állomás parancsnokságát" - reagált a francia űrhajós.

Le rôle du commandant de mission est principalement hiérarchique car il doit prendre les principales décisions au sein de l'ISS. "Le commandant de la Station assure la gestion du quotidien quand tout va bien, facilite le travail de l’équipage, et en situation d’urgence, prend les décisions – même si tout le monde est parfaitement formé et sait ce qu’il doit faire", a expliqué l’ESA lors de sa conférence de presse.

  • A misszióparancsnok szerepe főleg hierarchikus, mivel a fő döntéseket az ISS-n belül (nemzetközi Űrállomás) kell meghoznia. "Az állomásparancsnok gondoskodik a napi irányításról, amikor minden jól megy, megkönnyíti a személyzet munkáját, és vészhelyzetben meghozza a döntéseket - még akkor is, ha mindenki teljesen ki van képezve és tudja, mit kell tennie. "

Source : francetvinfo

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó