Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A CSA közvélemény-kutató intézet felmérését a Le Nouvel Observateur címû hetilap legújabb száma tette közzé. Ez önmagában is figyelemre méltó, mivel a lap egyike volt azon kevés korabeli francia sajtóorgánumoknak, amelyek rokonszenveztek a diákmozgalommal, és Jean-Paul Sartre a "NouvelObs" számára készített interjút Daniel Cohn-Bendittel, a párizsi diákok karizmatikus vezetõjével.

A felmérés szerint a megkérdezettek 74 százaléka nem osztja Sarkozy nézeteit, mert úgy véli: a francia társadalom lelkiállapotának kritikával illethetõ összetevõi nem kapcsolódnak az 1968 májusában a diáklázadásban és az általános sztrájkban kicsúcsosodó eseményekhez. Csupán 18 százalék álláspontja közelít Sarkozyéhez, mert õk úgy látják, hogy 68 "rossz következményekkel járt" a francia társadalomra nézve. Nyolc százalék nem mondott véleményt.

{mosimage}Ugyancsak 74 százalék nyilatkozott úgy, hogy 68 májusa "jó hatással" volt az ország életére, és csak 20 százalék gondolja az ellenkezõjét. Ezen belül a közvélemény-kutatásban részt vevõk 80 százaléka ismeri el, hogy ez a hatás "inkább pozitív" volt a férfiak és a nõk közötti munkamegosztás területén, 73 százalék a szakszervezeti jogokban, 72 százalék a szexualitásban, 64 százalék a szülõk és a gyermekek közti viszonyban, 61 százalék az erkölcsökben való elõrelépést írja 68 számlájára.

Nicolas Sarkozy a tavalyi elnökválasztás elõtt a 68 májusán való túllépésre szólította fel szavazóit.

Azt javaslom a franciáknak, hogy szakítsanak 68 május szellemével, az általa hordozott viselkedésekkel, eszmékkel, hogy valóban szakítsanak 68 májusának cinizmusával - mondta Sarkozy.Nemrégiben a jelenleg zöld európa parlamenti képviselõ Cohn-Bendit, aki könyvet írt Forget 1968 (Felejtsd el 1968) címmel, arra célozva, hogy az akkori eszmék, jelszavak nagy részét túlhaladta az idõ, a világ folyása, egy amerikai elõadókörút során Sarkozy-t "a legnagyobb 68-asnak" nevezte, mert szerinte 68 nélkül Franciaország aligha fogadott volna el egy kétszeresen elvált elnököt, aki ráadásul egy énekes-fotómodellt visz az Élysée-palotába "Premiére Dame"-nak (Elsõ Asszonynak). (Forrás: Múlt-kor/MTI)

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó