Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

Beszéljünk még egyszer a gallokról. Kukkantsuk bele mindennapi életükbe, ismerjük meg falvaikat, kézműveseiket, tudósaikat.

Honnan jöttek a gallok ?

A gallok valójában kelták, akik Európa közepéből érkeznek : Csehországból, a Felső-Duna vidékéről és Németország déli részéről. Földet keresnek, hogy megműveljék azokat. Krisztus előtt 500 körül, letelepednek egy földterületre, amelyet Galliának neveznek.

D'où viennent les Gaulois

D'où viennent les Gaulois ?

Les Gaulois sont des Celtes qui viennent du centre de l'Europe : de Bohême, de la vvallée du Haut-Danube, au sud de l'Allemagne. Ils cherchent des terres à cultiver. Vers 500 avant Jésus-Crist, ils finissent par s'installer sur une terre appelé la Gaule.

Városi élet

A gallok nagyon szervezettek. Minden falunak önálló, saját vezetője van, aki a családokat irányítja és dönt a háborúzásról. Néha, két szomszédos falu lép harcba egymással, anélkül, hogy más falvak részt vennének abban. A családok törzset alkotnak.

La vie de village

La vie de village

Les Gaulois sont très bien organisés. Chaque village est automne, il possède son propre chef qui dirige les familles et décide d'entre en guerre. Parfois, deux villages voisins se font la guerre sans que les autres villages y participent. Les familles forment une tribu.

Az első gall faluk

Galliában, a faluk igen népesek. Mindenki földet művel és állatokat nevel.
A falvakat gyakran fakerítések veszik körbe, hogy megvédjék magukat az ellenségtől. A települések házai nagyon egyszerűek. Fából, nádból, sárból és szalmából készülnek. Soha sem távolodnak el az utaktól és hidaktól.

Les premiers village gaulois

En Gaule, la campagne est très peuplé. On cultive et on y élève des animaux.
Les villages sont souvent entourés de clôtures de bois pour se protéger des ennemis. Les maisons de village sont très simples. Elles sont faites de bois, de roseaux, de torchis et de chaume. Les villages ne sont jamais éloignés de routes et de ponts.

Kézművesek

A gall kézművesek magasan képzettek és a mindennapi életben használt tárgyakat készítenek.
Az ötvös, fémmel dolgozik, mint az arany és a bronze, de borostyánnal, korallal és zománccal is. Szép ékszereket készít, véséssel. Ezek az ékszerek nem csak a nők, de a férfiak körében is népszerűek. A gall harcosok azért viselnek ékszereket, hogy hatalmukat fitogtassák.

A fazekas, égetett agyagból készíti az edények legnagyobb részét, amelyeket a gallok használnak.
A tímár bőrökkel dolgozik. Megtisztítja az állatok bőrét és rugalmassá teszi, megpuhítja azokat. Az állatok (borjú, juh, kecske) bőréből takarót, cipőt, övet, kötényeket varázsol.
A kovács fontos szerepet tölt be a falu életében. Ő az, aki a vassal dolgozik, fegyvereket és eszközöket fabrikál a galloknak.

artisan gaulois

Des artisans

Les artisans gaulois sont très habiles et fabriquent les objets utiles à la vie de tous les jours.
'fèvre, il travaille les métaux tels que ' ou le bronze, mais aussi l'ambre, le corail et l'émail. Il fabrique de beaux bijoux qu'il cisèle. Ces bijoux sont très appréciés des femmes comme des hommes. Les guerriers gaulois portent des bijoux pour montrer leur puissance.

Le potier, il réalise à l'aide de terre cuite la plupart des plats dont se servent les Gaulois.
Le tanneur qui prépare le cuir. Il nettoie la peau de la bête, la rend plus souple. La peau des bêtes (veaux, moutons, chèvres) est utilisée pour faire des couvertures, des chaussures, des ceintures, des tabliers...
Le forgeron occupe une place très important dans le village. C'est lui qui travaille le fer pour fabriquer les armes et les outils des Gaulois.

Druidák

A druidák (galliai kelta papok) nagy tekintélyű gall tudósok. Tudásukat azoknak a gyerekeknek adják át, akiket ők maguk választanak ki. Ők a jövendömondók, akik képesek megjósolni a jövőt a csillagok járásából. Orvosok is egyben, betegeket gyógyítanak mindenféle varázsszerrel, kezdve a növényekkel, amelyeket az erdőben gyűjtenek össze.
A vallás az egyetlen dolog, ami egyesíti a gallokat.

Druide cueillant du gui

Les druides

Les druides sont des savants très respectées des Gaulois. Ils enseignent leur savoir à des enfants qu'ils choisissent eux-mêmes. Ce sont des devins qui prédisent l'avenir en lisant dans les étoiles. Ils sont aussi médecins et soignent les malades en fabriquant toutes sortes de potions à partir de plantes qu'ils trouvent dans la forêt. La réligion est le seul élément qui unit les tribus gauloises.

Illusztrációk : Henri Dimpre

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó