Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech
Château Royal d'Amboise - Fotó: L. de Serres

Az egész úgy kezdődött, hogy kiváló szerkesztőnk, Erzsi, posztolt a Facebook oldalunkon egy képet az Amboise-i királyi kastélyról.

Az információ felszántotta az internetet és Hashtag (#) nevű kollégánk közvetítésével (hogy is van ez franciául?) eljutott egyenesen a képen szereplő kastély üzemeltetőihez. Akik viszont nem voltak restek - és némi levélváltás után -  gyorsan küldtek nekünk pár csodálatos képet, valamint a kastély magyar nyelvű brosúráját, amit alant át is lapozhattok!

Hol is vagyunk tulajdonképpen?

Lássuk a kastély környezetét: a tájkertek
 
Dél irányában, a folyónak hátat fordítva, a régi romantikus park fasorai ritmikusan osztják fel a mai kertet. Az utóbbi évek során ismét ültettek tölgyeket, buxusokat, ciprusokat és muskotály szőlőt, mindannyi emlékeztető az itáliai befolyásra.

Buis boules. Fotó: L. De Serres

Egy kis ízelítő belülről: a tanácsterem

A reneszánsz idején Franciaország királya fokozatosan növeli uralmát a királyság felett, nevezetesen azzal, hogy a kormányzók, katonatisztek és egyházi méltóságok hűségét biztosítja. Ezenkívül megköveteli, hogy a főurak, nejeikkel együtt, több hónapot töltsenek mellete. Így kerülnek a nők a királyi udvarba. Az ünnepélyes audienciák és ünnepségek ettől kezdve az udvari élet nélkülözhetetlen szórakozásai közé tartoznak. A tanácsterem egyike az első ilyen tágas termeknek, ahol ezeket az ünnepélyeket rendezik.

Salle du Conseil. Photo: E. Sander

Leonardo da Vinci (1452-1519) sírja

A kastély a nagy olasz mester örök emlékét őrzi, mivel az uralkodótól, I. Ferenctől abban a kiváltságban részesül, hogy 1519-ben a kastélyban legyen eltemetve. Amboise-ba 1516-ban, 64 éves korában, már Firenzében, Milánóban, Mantuában, Velencében, Rómában és Bolognában leélt hosszú karrierje dicsfényével övezve érkezik. Itt ismerkedik meg I. Ferenc királlyal. Az uralkodó a Cloux-i, ma Clos Lucének nevezett udvarházban szállásolja el, „ a király első festőjének, mérnökének és építészének” nevezi ki és évi 700 aranytalléros juttatást nyújt neki. Idejét a rajznak és a tanításnak szenteli, elsősorban a csatornázás, az urbanizmus és az építészet területén. Néhány szerző neki tulajdonítja a Romorantin-i palota tervét és a Chambord-i kastély bizonyos részleteit. A király közeli barátja volt és számos szórakoztató programot álmodott meg számára, köztük a híres Festa del Paradiso-t, 1518-ban.

Tombe de Leonardo da Vinci. Photo: A. Beato

A kastély hivatalos honlapja / site officiel du château.

És íme a várva várt prospektus. Tipp: nagyítsd ki teljes képernyőre. Kicsit várni kell, hogy teljesen betöltődjön és akkor éles lesz a kép, a szöveg pedig olvasható! Jó böngészést! Innen le is töltheted.

 

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó