Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Az Omaha névre elkeresztelt partszakasz egyike volt annak az ötnek, amelyet az angolszász csapatok megtámadtak 1944. június 6-án, a normandiai partraszállása kezdetén.

Mind közül itt fogadta a legnagyobb ellenállás a támadókat, a tüzérségi és géppuskatûzben mintegy 1500 amerikai katona vesztette életét - ahogyan azt a Ryan közlegény megmentése címû filmben is láthattuk. Ezért nevezték el az amerikaiak a partszakaszt "Véres Omahának".

A történészek azóta vitatkoznak azon, hol volt a német ellenállás központja. A kérdést teljesen új megvilágításba helyezte egy amatõr brit történész felfedezése, aki évekkel ezelõtt a katonai régiségek vásárán hozzájutott egy jegyzetekkel ellátott, gyûrött térképhez, amely annak idején egy amerikai katonáé volt.

A második világháborús dokumentumon egy ponthoz azt írta használója: "erõs ellenállás helye". Gary Sterne felkereste a helyszínt Normandiában, és meglepve tapasztalta, hogy a korábban csak mezõként számon tartott helyen beton van a talpa alatt.

Ezután a nyomokat követve felfedezte egy bunker bejáratát, majd alagútra, vezetési pontra, rádióközpontra és raktárakra bukkant - vagyis egy komplett erõdöt tárt fel.

Álcázott bunker

Többéves kutatása alapján a brit férfi úgy véli, hogy innen zúdították a gyilkos tüzérségi tüzet a partraszállókra, amely a géppuskákkal együtt rengeteg életet követelt.

Gary Sterne szerint a franciaországi partraszállás elõtt az angolszász hadihajók egy álbunkert lõttek, és az álcázás miatt az amerikai különleges csapatok, a rangerek akciója is - amelyben százan haltak meg - hiábavaló volt a Pointe de Hoc lövegállás ellen, mert az ágyúk nem ott voltak, hanem az általa felfedezett Maisy bunkerben. Ez utóbbit csak a csata harmadik napján sikerült a szövetségeseknek elfoglalniuk.

Gary Sterne azt tervezi, hogy múzeumot hoz létre az egykori erõdben. (Forrás: inforadio)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó