Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Oradour-sur-Glane, a francia szellemváros

Oradour-sur-Glane egy szellemváros Franciaországban. A település szinte összes lakosát kiirtották a nácik 1944. június tizedikén. Egy német Waffen-SS-zászlóalj 642 embert ölt meg, köztük több mint kétszáz gyereket. A férfiakat legépfegyverezték, a nőkre és a gyerekekre rágyújtották a templomot.

A szövetséges csapatok négy nappal az oradouri mészárlás előtt szálltak partra Normandiában, és megkezdődött a német visszavonulás a megszállt francia területekről.
A második páncéloshadosztály egyik egysége azt torolta meg a közép-franciaországi Limoges melletti Oradour-sur-Glane lakóin, hogy francia ellenállók állítólag elraboltak egy német tisztet.
A nőket és a gyerekeket a templomba zárták, mérges gázt engedtek rájuk, aztán felgyújtották az épületet. A férfiakat gépfegyverrel végezték ki egy pajtában. Hatan élték túl a vérengzést, köztük az akkor tizenkilenc éves Robert Hébras.

A gépfegyverek golyóitól az épületben előtte álló falubeliek holtteste mentette meg őt. Amikor a nácik azt hitték, már mindenki meghalt, éghető folyadékot locsoltak a testekre, majd meggyújtották őket. A hat túlélő a nagy füstben tudott elmenekülni a lángoló épületből, csak ezért nem vették észre őket a németek.
Robert Hébras családja, anyja és nővére viszont Oradour-sur-Glane templomában halt meg. – A nácik hidegvérrel kivégezték a falu összes asszonyát és gyermekét, senki nem élte túl – mondta Robert Hebras.

A mészárlást, az oradouri gyilkosként hírhedtté vált Heinz Barth SS-főhadnagy vezényelte le, akit 1983-ban az NDK-ban életfogytiglanra ítéltek a franciaországi és egy csehországi vérengzésért. Utóbbiban nyolcvankilencen haltak meg.

Heinz Barth 39 évvel később a bíróság előtt sem mutatott megbánást, azzal védekezett, hogy háború volt, és meglepődött, hogy egyáltalán maradtak túlélők Oradourban. 1997-ben egészségügyi állapota miatt szabadon engedték. Tíz évvel később a Berlin melletti Granseeban halt meg rákban, nyolcvanhat évesen.

A vérengzés egy másik túlélője, Jean-Marcel Darthout évekig várt arra, hogy Németországban is háborús bűnként ismerjék el a mészárlást. – Végül, hosszú idő után elismerték, hogy Oradour egyáltalán megtörtént. A németek sokáig nem vették tudomásul, hogy a nácik kiirtották egy francia kisváros teljes lakosságát” – mondta a most nyolcvankilenc éves túlélő.

Oradour-sur-Glane romjai mementóként megmaradtak. A település azért újjáépült. Igaz, nem az eredeti helyén, hanem néhány száz méterre onnan.

Egy rövid videó a szellemvárosról: 

 

Forrás: euronews

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó