Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

A nyelvtanulásnak az is része, hogy legalább alapjaiban, megismerkedjünk az adott ország kultúrájával, történelmével, szokásaival. Ehhez kíván segítséget nyújtani az alábbi cikk.

louis XVIII

Lajos Szaniszló Xavér, a Bourbon-ház leszármazottja, XV. Lajos unokája, XVI. Lajos öccse, X. Károly bátyja Lajos Ferdinánd trónörökös és Mária Jozefa szász hercegnő negyedik fiaként 1755. november 17-én látta meg a napvilágot Versailles-ban, s nyomban megkapta a Provence grófja címet. 1774-ben lépett elő trónörökössé, amikor XVI. Lajos trónra lépett, ambícióinak azonban időlegesen határt szabott bátyja fiának megszületése.

A nagy francia forradalom előtti években Provence grófja a mérsékelt liberálisok politikáját támogatta királyi bátyja ellenében, a forradalom nagyfokú radikalizmusa azonban hamar visszakozásra késztette. 1789-ben tervet dolgozott ki a király és a királyság megmentésére, valamint a forradalmi rendszer megdöntése céljából.

A testvéreinél tehetségesebb és tanultabb Lajos a forradalom kitörése, 1789. július 14. után két évig Párizsban maradt, vélhetőleg abban reménykedve, hogy a maga javára fordíthatja a helyzetet, de 1791 nyarán külföldre menekült. Egy ideig öccsével, Artois grófjával (a későbbi X. Károllyal) a poroszországi Koblenzben szervezte az emigránsok ellenforradalmi tevékenységét.

A számkivetettség 23 esztendeje alatt Lajos Szaniszló szinte egész Európát bejárta: Koblenz után Veronában telepedett le, ám 1796-ban Bonaparte tábornok itáliai hadjárata során lerohanta a Velencei Köztársaságot, így az Orosz Birodalomba, később Lengyelországba, majd Svédországba költözött, mígnem 1807-ben, Angliában végre nyugalomra lelt. Az önjelölt francia király Napóleon oroszországi hadjáratának kudarca után végre esélyt kapott a hazatérésre.

Az 58 esztendős uralkodó, akinek életét ebben az időben már az elhízás és a köszvény is megkeserítette, a szövetségesek diadalmas bevonulása után egy hónappal, 1814. május 3-án visszatért Párizsba, uralkodásának első szakasza azonban meglehetősen rövidre sikerült.

Mint ismeretes, 1815 márciusában az uralkodó menekülni kényszerült a Tuileriákból az Elba szigetéről visszatérő „bitorló" elől, ám Napóleon a híres „száz nap" után – Waterloonál – döntő vereséget szenvedett a hetedik koalíciótól. XVIII. Lajos ez idő alatt Gent városában tartózkodott, majd „a szövetségesek poggyászkocsijain" másodszor is visszatért Párizsba, és ettől fogva haláláig zavartalanul uralkodhatott.

Franciaország 1823-ban a Szent Szövetséget támogatva rész vett a spanyol forralom leverésében. Ettől kezdve a megrokkant egészségű, napjait tolószékben töltő király egyre inkább fivére befolyása alá került, végül hazája teljes közönyétől kísérve 1824. szeptember 16-án hunyt el. Mivel Szavojai Lujzával 1771-ben kötött házasságából gyermeke nem született, öccse, X. Károly követte a trónon - őrá még igazabb a mondás, hogy a Bourbonok semmit sem tanultak és semmit sem felejtettek.

Tudtátok?

Egyetlen király sem uralkodott a világtörténelemben XVII. Lajos néven.
XVI. Lajos után XVIII. következett
XVII. Lajos megszületett, trónörökösként nevelkedett, palotában lakott, csak épen koronához nem jutott.
XVI. Lajos és Marie Antoinette gyermekeként jött a világra a Franciaországi Versailles-ban. Ekkor tört ki a Nagy Francia Forradalom. Ebbe az időszakban emberek százait vitték vérpadra, majd a hóhérokat, nem sokkal később a hóhérok hóhérait.

Robespierre parancsára a királyi család is hamarosan Temple-ban a börtönkastélyba találta magát. A királyt nem sokkal később lefejezték, a királynőt Párizs legszörnyűbb börtönébe szállították. Nem sokkal később szintén guillotine (giotin) csapta le az ő fejét is.
A hétéves trónörökös és a nővére Temple-ban maradt, a forradalmi tanács még nevelőről is gondoskodott, egy félig analfabéta cipész személyében. A kis főhercegnő az osztrák udvarba került, de a trónörökösről semmi konkrétumot nem lehet tudni. Egyesek szerint nyolcéves korában megmérgezték. Mások szerint sikeresen elmenekült és álnéven élte le az életét.

Nem olyan régen, a titok kiderítése céljából, megjelent egy könyv Franciaországban. A szerző azt állította, hogy Európa leghíresebb látnokát hívta segítségül a rejtély megoldására. A látnok elmondása szerint XVII. Lajos elmondta neki, hogy álruhában megszöktették, előbb Spanyolországban, majd Skóciában élt. Családot alapított, és három gyermeke született. Mi az igazság ez ma is rejtély.

 

Forrás: MTI Panoráma - Deákné G. Veronika ; Rubicon ; internet

 

 

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó