Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

Az ezerarcú Franciaország a világ egyik leglátogatottabb kulturális központja. Franciaország a 15. század óta létezik jelenlegi formájában.

Az országhatárok jobbára természeti képzõdmények mentén húzódnak. Északon a La Manche-csatorna, nyugaton az Atlanti-óceán, délen a Pireneusok és a Földközi-tenger, míg keleten az Alpok, a Jura-hegység és a Rajna határolja. Ez a világ 4. leggazdagabb és 37. legnagyobb országa. Nyugat-Európában itt a legnagyobb a lakosok száma. A népesség zömmel földmûveléssel foglalkozik; a nemzeti jövedelem java részét a mezõgazdálkodás szolgáltatja (a földterületek 56 százalékát megmûvelik, 25 százalék erdõ). Az ország lakosainak száma 58 millió, a népsûrûség nagy, átlagosan 104 fõ négyzetkilométerenként.

Az ország 22 régióra oszlik, Korzikát is beleértve, ezek további 96 közigazgatási egységbõl, départementból (megyébõl) állnak, kettõ közülük korzikai. A legnagyobb régió, az Île de France a fõvárost, Párizst is magában foglalja. Ez a Szajna folyó völgyében található természetes medence hozzávetõleg 9 millió lakosnak ad otthont. Párizs az ország szíve: autósztrádák, vasútvonalak és légi folyosók ágaznak szét innen a szélrózsa minden irányában. A fõváros egyúttal Franciaország politikai, gazdasági, kulturális és turisztikai központja is.

Île de France mellett az ország régiói a következõk: Alsó-Norman-dia, Aquitánia, Auvergne, Bretagne, Burgundia, Champagne-Ardennek, Elzász, Felsõ-Normandia, Franche-Comté, Korzika, Középsõ-Pireneusok (Midi), Központi Régió, Languedoc-Roussillon, Limousin, Loire völgye, Lotaringia, Nord-Pas-de-Calais, Picardia, Poitou-Charentes, Provence-Côte d'Azur, Rhône-Alpok. A franciák buzgón ápolják tájegységeik hagyományait, legyen szó konyhamûvészetrõl vagy kultúráról.

Körülbelül 56 millió turista fordul meg évente az országban, amely Európa egyik leglátogatottabb idegenforgalmi célpontja. A látogatókat elbûvölik a patinás városok, a csodálatos tájak, a felülmúlhatatlan konyha és a páratlan francia borok, melyek a leghíresebbek közé tartoznak a világon.

Az enyhe éghajlat, a kellemes strandok, a - kivált az Alpokban és a Pireneusokban ûzhetõ - téli sportok bõ választéka és a gazdag kulturális hagyományok szintén rengeteg vendéget vonzanak ide. Párizs jó ideje a mûvészek, filozófusok és zeneszerzõk hazája, de az ország déli része is jelentõs szerepet játszott a képzõmûvészet és az irodalom történetében. A tény, hogy Franciaország egyszerre található Észak- és Dél-Európában, olyan különleges változatosságot von maga után, amelynek alig akad párja a földtekén.

A Pireneusok

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó