Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Járjuk be Franciaországot – Dijon

Dijon nagyváros Franciaországban, Burgundia székhelye, annak Côte-d’Or nevű megyéjében.

Az egykori Burgundi Hercegség fővárosa és egyben a világhírű burgundiai borvidék északi végpontja. Fontos kereskedelmi központ, s egyben a francia vasutak egyik legnagyobb csomópontja. A legnépesebb város a megyében, lakosainak száma 152 ezer. Gazdag történelmi és építészeti örökséggel rendelkezik, nemcsak túrisztikai-, de gastronómiai hírnevet szerzett (dijoni mustár, feketeribizli, mézeskalács...) és gyógyszeripara is jelentős. A látnivalók közül néhány: Place de la Libération, Palais des Ducs et des Étais de Burgogne, Église Notre-Dame, Cathédrale St-Bénigne, etc. A szemetgyönyörködtető építmények feledhetetlen élmény nyújtanak a látogatóknak.

A 14. század végén a burgundiai Valois hercegek a korábbi kastélyt fényűző palotává varázsolták. Három századdal később az épület egy része a Burgundiai Rendnek adott otthont. Az épülettel szemben található Franciaország egyik legszebb tere a Place de la Libération. A Philippe-le-Bon Torony, mely 46 méteres magasságával uralja a városképet. A 15. század közepén épült és a Burgundiai Hercegek hatalmát és nagyságát szimbolizálja. 316 lépcsőfok megmászása után lélgzetelállító kilátás nyílik Dijonra.

Az egyedülálló itáliai hatást tükröző Notre-Dame-templomot 1220-ban kezdték építeni, és bő két évtized alatt elkészült. A hármas kapuzat előtt előcsarnok áll, a megszokott rozetta helyett pedig velencei típusú ablakokon érkezik a fény. Benn a Németalföldön szőtt faliszőnyegek és a világhírű, fekete Madonna-szobor kínál kulturális ínyencséget. A templom falára faragott kőbagoly megérintésekor a legenda szerint lehet valamit kívánni, ami a fáma szerint teljesülni fog.

Ha Kelet-Franciaországban jártok, akkor Dijont és baglyait ne hagyjátok ki!

Videó: 

 

Forrás: Internet

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó