Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

La Camargue – Saintes Maries de la Mer

Camargue egy vizes, mocsras terület a Rhône deltájában. Egyes tudósok szerint 5 000 évvel ezelőtt alakult ki. A folyó és a tenger által lerakott üledéken és hordalékon egy erős vízzáró réteg képződött, amely meggátolja a terület kiszáradását ezzel földi paradicsomot biztosít különböző madárfajok számára. Camargue egyedülálló nádból, tavakból, lagúnákból álló természetvédelmi terület, mely félvad lovairól, flamingóiról és fekete bikáiról híres. A delta teljes területe a folyó és a tenger közös munkája által létrehozott, lagunákból, tavacskákból és mocsarakból áll.


Camargue-nak azon a részén, mely közelebb esik a tengerhez teljességgel lehetetlen földműveléssel foglalkozni. Itt a vadon élő növények közül is csak néhány nagyon igénytelen faj tud életben maradni, mint például a nád és a sziksófű. Az északabbra fekvő részek azonban magasabban fekszenek. Ennek következtében nem olyan sósak, és ezért akalmasak igénytelen, vagy a homokot kedvelő növények termesztésére. Szőlőskertek elvétve gyümölcsösök, gabona- és rizsföldek fogadják az erre tévedt vándort a középkor óta.

A Dél-Franciaországban található közel 145 ezer hektárnyi terület már a kilencedik század óta lakott. Jelentősége mégis a honos-, vonuló-, és telelő madarak számára nagy fontosságú. Itt található a Le parc naturel régional de Camargue (Camargue Regionális Nemzeti Parkja), amely rózsás flamingóiról (flamant rose) ismert.

La Camargue szokatlanul gazdag történelmi múltú városokkal büszkélkedhet. Arles például Camargue kapuja, vidám, színes város, zajos piacokkal és római kori romokkal. Saintes Maries de la Mer, ez a festői kis halászfalu igen élénk zarándokhely. A legenda szerint, valamennyi szent ebben a városban vesztegel.

Egy rövid videó felirattal

 

Forrás: Internet

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó