Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Le viaduc de Garabit à Ruynes-en-Margeride - Cantal (Auvergne)

A ruynes-en-margeride-i Garabit viadukt – Cantal megye (Auvergne)

En son temps, le viaduc de Garabit fut le plus grand ouvrage métallique du monde ! Ne vous fait-il pas penser à un autre grand ouvrage français en métal ? 

A maga idejében a Garabit viadukt a világ legnagyobb fémszerkezetes építménye volt! Nem emlékeztet-e bennünket egy másik híres francia fém építményre? 

Sa ressemblance avec la tour Eiffel n'a rien de fortuit puisque c'est Gustave Eiffel lui-même qui fut choisi pour la construire, de 1881 à 1884. De sorte qu'il peut-être considéré comme un genre de laboratoire d'essais pour la Dame de Fer, construite elle, rappelons-le, de 1887 à 1889. 

Hasonlósága az Eiffel-toronnyal egyáltalán nem véletlen, mert magát Gustave Eiffelt választották ki a híd 1881 és 1884 között tartó megépítésére. Ily módon egyfajta kísérleti laboratórium volt a Vashölgy megépítéséhez, amelyet 1887-től 1889-ig építettek.

Le géant de Fer doit sa belle couleur rouge poinsettia à la campagne de remise en peinture de 1994. Le choix de la couleur fait référence aux teintes les plus fréquemment utilisées pour ce genre de réalisation à la fin du XIXe siècle, comme par exemple pour le Golden Gate Bridge de San Francisco.

 A vasóriás szép piros mikulásvirág-színét egy 1994-es átfestésnek köszönheti. A szín kiválasztásakor a XIX. század végén az efféle építményekhez használt árnyalatokat idézték fel, ilyen például a San Francisco-i Golden Gate híd színe is.

Une vidéo : 

 

Source : detoursenfrance

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó