Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Neufchâteau egy városka Franciaországban, Vosges megyében.

Neufchâteau lakosainak száma 7 100, a városka Lorraine régióban található a Meuse és Mouzon összefolyásánál, egy csodálatos völgyben, figyelemre méltó építészeti és művészeti örökséggel. A régió legrégibb városa, a római korban a kereskedelem fontos csomópontja volt.

Lakóit néocastrien-nek (les Néocastriens) nevezzük.
A római korban egy piac volt itt a praetoriean úton Lyontól Trèves-ig. I. Gérard herceg fia Thierry építtetett kastélyt a XI. században.

Lorraine legrégibb városa és erődítménye Richelieu bíboros haragja által pusztult el. Jóval később Franciaország része lett, majd 1766-tól a Vosges egyik legfontosabb városa.

A várost többször is idegenek szállták meg, gondoljunk a napóleoni háborúkra, francia-porosz háborúra és a második világháborúra. A XX. században a lovas Köztársasági Gárda telepedett le itt, egy nagy arénában, ahol a hadsereg szállásolta el lovait.

A városka egyik szembetűnő látványossága az Église Saint-Nicolas (Szent Miklós templom) felső- és altemploma; az Église Saint Christophe (Szent Kristóf templom), amely Franciaországban egyedülálló valódi kőcsipkéivel; La chapelle du Saint-Esprit (Szentlélek kápolna) kórház volt a XIII. században. A Houdreville szálloda, jelenleg városháza, olasz reneszánsz stílusban faragott lépcsőivel, boltíves pincéivel hívogatja a turistákat.

Egy szép videó: 

Forrás: Internet

 

 

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó