Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Hírek

Véra Belmont gyermekeknek szóló filmje a Shoah témáját pontosan dolgozza fel; a film Michel Kichka "Második generáció" című önéletrajzi képregényéből készült.

Párizs és Lisszabon polgármesterei, Anne Hidalgo (j) és Fernando Medina (b). (Crédit : Twitter @Anne_Hidalgo)

Aristides de Sousa Mendes portugál diplomata a második világháború alatt Franciaországot elhagyni akaró 30 000 menekültet, köztük 10 000 zsidót mentett meg.

Franciaország évtizedek óta folyamatosan vonzza a különböző országokból, Európából és Afrikából, köztük Algériából érkező embereket. A Nemzeti Statisztikai és Gazdasági Kutatóintézet (INSEE) és a Nemzeti Demográfiai Kutatóintézet (INED) által közzétett tanulmány eredményei szerint a 60 év alatti francia lakosság egyharmada bevándorló származású.

A niger felé távozó katonai konvoj utolsó járművei is távoznak Maliból

Hat hónappal Emmanuel Macron bejelentése után Franciaország kivonult a nyugat-afrikai Maliból.

Robert Dussey togói külügyminiszter (balra) és marokkói kollégája Nasser Bourita. Fotó: MAP

A Togói Köztársaság július 21-én főkonzulátust nyitott Dakhlában.

Az Iszlám Állam Nyugat-Afrikában 2022 januárja és júniusa között 305 támadást hajtott végre.

A marokkói királyi palota által 2020. január 15-én készített felvételen VI. Mohamed király (középen) látható a zsidók és muszlimok együttélésének szentelt múzeumban, az Emlékezet Házában tett látogatása során Essaouirában.

VI. Mohamed király iránymutatásai alapján kidolgozott intézkedések "a héber törzset hivatalosan is a marokkói kultúra részévé avatják".

A francia befolyási övezet észak-afrikai régiójában újra feszült a helyzet.

Az algériai biztonsági erők által a békés tüntetésekkel szemben alkalmazott egyre nagyobb elnyomás mellett az Al hirak békés mozgalom kezdete óta több száz embert tartóztattak le önkényesen, köztük számos emberi jogi aktivistát, akik megpróbálták leleplezni az algériai korrupciót és csalásokat.

Yardena Ovadia, az I.M.S Group vezérigazgatója (balra) és Khalid Ait Taleb, egészségügyi és szociális védelmi miniszter. Fotó: Marokkói Egészségügyi Minisztérium

A Marokkó és Izrael közötti kétoldalú együttműködés megerősítésének részeként az egészségügyi ágazatban Khalid Aït Taleb marokkói egészségügyi miniszter és Yardena Ovadia, az izraeli I.M.S. Ovadia csoport vezérigazgatója és társalapítója egyetértési nyilatkozatot írt alá Rabatban.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó