Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Hírek

Magyarországon immáron 20 éve ünnepeljük a francia nyelvet egy hónapon keresztül.

Franciaországban törvényt hoznak azokról a hangokról és szagokról, amelyek a vidéki élet szerves részei.

Egy új jogszabály értelmében az ország minden jövőbeli középületének legalább felerészben fából vagy más, természetes anyagból kell felépülnie.

A jövőben egy új intézmény, a Biodiverzitás Francia Hivatala fogja óvni és helyreállítani a környezetet.

A Notre-Dame székesegyházat áprilisban sújtó tűzvészt épségben túlélték a sekrestye tetején álló méhkaptárok, és a méhkolóniák egészségesebbek, mint bármikor - közölték méhészek.

Des personnes portant des masques en prévention du coronavirus (photo d'illustration) - Mark RALSTON / AFP

La Chine fait désormais face à deux épidémies: le Coronavirus, qui a fait à ce jour 361 morts, et l'apparition d'une grippe aviaire H5N1 dans la province d'Hunan. 

Tizenhárom koncerten adja elő Beethoven műveit a Concerto Budapest kiemelt meghívott zenekarként januárban a Folle Journée komolyzenei fesztiválon Franciaországban. A Concerto Budapest a fesztivál tematikájának megfelelően idén Beethovennel utazik és 8 különböző műsorral összesen 13 koncertet ad először Nantes környékén, majd Nantes-ban - közölte a zenekar kedden az MTI-vel.

A magyarok által is ismerhető bájos Pau város lakosai ingyen utazhatnak a világ első hidrogénüzemű buszaival. A Fébus-nak nevezett expressz hidrogénbusz (BRT – Bus Rapid Transit) a Ballard Power Systems gyártmánya, a Van Hool belga mérnöki vállalat tervezésében. A cég egyébként tram-bus néven emlegeti. Az egyenként 18,61 méteres járművek nyolctagú buszflottája közül 2019 decemberében hat indult útjára.

Franciaország lakosainak száma meghaladta a 67 milliót 2020. január 1-jén, de az éves növekedés mértéke 0,3 százalékkal csökkent - jelentette be kedden a francia statisztikai hivatal (INSEE).

Dr. Nemény András, Szombathely polgármestere Pascale Andréani, franciaországi nagykövettel tárgyalt.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó