Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Az Eiffel torony építése 1878-ban1889. március 31-én húzták fel a francia nemzeti zászlót a párizsi Mars-mezőn az Eiffel-torony csúcsára, ezzel felavatták a francia forradalom centenáriumán rendezett világkiállítás szenzációját.

A karcsú, magas építmény akkor berzenkedést váltott ki sokakból, mára azonban a francia főváros jelképe és a világ egyik legismertebb építménye lett.

Gustav Eiffel építész irodája részt vett egyebek között a Panama-csatorna és a budapesti Nyugati pályaudvar tervezésében is, nevét mégis „legértelmetlenebb” építménye tette halhatatlanná.

Eiffel már az 1888-as Barcelonai világkiállítás szervezőit megkereste ötletével, de azok túl drágának és különösnek találták a tornyot, ezért elutasították. Ezután a Párizsi világkiállítás pályázatára nyújtotta be a Maurice Koechlin svájci építészmérnök készítette terveket, és hétszáz ajánlat közül az övét választották ki.

Az építkezés 2 évig, 2 hónapig és 2 napig tartott, a háromezer munkás két és félmillió szegeccsel illesztette össze a 18.038 vasdarabot.

A terv komoly ellenérzéseket keltett. Egy anekdota szerint a leghevesebb ellenzők közé tartozó Maupassant a torony elkészülte után minden nap annak vendéglőjében ebédelt, mert – szavai szerint – ez az egyetlen hely Párizsban, ahonnan nem látszik az építmény.

A helyzet azóta változott, az Eiffel-tornyot műalkotásnak tekintik, s ritka az a Párizsban játszódó film, ahol az ablakban ne tűnne fel jellegzetes sziluettje.

Az Eiffel-torony 1930-ig, az Empire State Building elkészültéig a világ legmagasabb épülete volt, 300 méteres (a torony tetején található antennával együtt 324 méteres) magassága egy 80 emeletes háznak felel meg. Súlya 10 ezer tonna, magassága a hőingadozás következtében 18 centiméterrel változhat, erős szélben 6-7 centiméter a kilengése.

Három fogadószintjén éttermek, bárok, üzletek kaptak helyet. Az 57 méter magasan levő első emeletre 328, a 115 méter magasan elhelyezkedő másodikra további 340 lépcsőfok vezet fel, a 276 méter magasságban fekvő harmadik szintre csak lift visz fel.

A felvonók évente 100 ezer kilométert tesznek meg. Minden évben két tonna papírt használnak fel a belépőjegyek nyomtatásához.

Az Eiffel-tornyot évente több mint 6 millióan keresik fel, eddig több mint 230 millióan váltottak ide jegyet. A torony a világ leglátogatottabb, belépős műemléke, és a világviszonylatban legtöbb turistát fogadó Franciaország egyik fő látványossága.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó