Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Rekordévet zártak tavaly a francia filmek: 32,7 százalékkal nőtt nézettségük és 22 év alatt ezúttal fordult elő másodszor, hogy megelőzték a hollywoodi versenytársakat: a 188,8 millió mozilátogató 45,7 százaléka francia filmre vett jegyet, és "csak" 44,5 százalékuk amerikaira.

Igaz, a siker elsősorban Dany Boon Bienvenus les Ch'tis című fergeteges vígjátékának köszönhető, amely egymaga 20,4 millió nézőt vonzott a francia mozikba. Összességében a mozinézők száma 6,2 százalékkal nőtt, 86,2 millióan voltak kíváncsiak hazai filmekre a CNC országos filmközpont által a múlt héten közzétett statisztika szerint.

A második helyre is francia film került: az Astérix az Olimpián (6,8 millió néző) messze megelőzte a sorban utána következő Madagaszkár 2-őt, Indiana Jonest és az új James Bond-mozit, a Kvantum csendjét.

A francia filmesek Cannes-ból is elhozták az Aranypálmát, Laurent Cantet A falak között című filmje közönségsikerrel is dicsekedhet, 1,6 millióan tekintették meg. A hazai filmgyártás hatékonyságát mutatta az is, hogy míg 2007-ben 11, tavaly 18 film ért el egymillió fölötti nézőszámot.

Az eredmény azonban még ennél is sokkal szebb lehetett volna, ha a filmek internetes kalózváltozatai nem csapolták volna meg jelentősen a mozik látogatottságát. Az Alpa nevű, az internetes kalózkodás ellen küzdő egyesület felmérése szerint Franciaországban tavaly naponta 450 ezer nemrég készült filmet töltöttek le illegálisan a világhálóról.

Más megfogalmazásban: szinte ugyanannyian nézték meg tiltott kópiáról az új filmeket, mint ahányan jegyet váltottak rájuk a mozikban.

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó