Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Gibson filmjébõl Krisztus arca helyett a mai kor zaklatottsága, a gonosztól való rettegés, az erõszak bûvölete, a bûnbakkeresés szándéka tükrözõdik – áll a francia katolikus püspöki kar információs és kommunikációs állandó bizottsága, a COPIC hat tagú testületének a La Croix címû katolikus lapban szerdán publikált hivatalos közleményében.

A közleményben a testület rámutat: a rendezõ Jézus élete utolsó óráit filmlátvánnyá formáló alkotását ugyan a történelmi rekonstrukció igényével hozta létre, de megcsonkítja az evangéliumi üzenetet azáltal, hogy elválasztja a szenvedéstörténetet Krisztus életétõl és prédikációitól, a feltámadásról szóló bibliai elbeszéléstõl. Mindez oda vezet, hogy a film semmit nem mutat meg Jézus, a farizeusok, az írástudók és a fõpapok közötti hitvita folyamatából, a történet a szereplõket Jézus letartóztatásának pillanatában, a harag tébolyában ábrázolja, márpedig ez, függetlenül attól, hogy a film szándéka szerint antiszemita-e vagy sem, felhasználható antiszemita nézetek felerõsítéséhez - írják elemzésükben a nyilatkozat szerzõi.

A film az erõszakot közvetítõ jelenetekben sokkoló élvezettel, kíméletlen eszközökkel részletezi a Jézus által elszenvedett kínzásokat és a kereszthalált; a kegyetlenség elborítja a nézõt, végeredményben elhomályosítja a szenvedéstörténet értelmét, egészében pedig a krisztusi személyiség és üzenet lényegét, aminek tartalma a szeretet önfeláldozásig vitt tökéletessége – írja a püspöki kar.

Franciaországban 12 éven aluli nézõk számára tiltják Mel Gibson filmjének megtekintését az erõszak durva képi megjelenítése miatt, márpedig a közlemény szerzõi szerint önmagában már az is ellentmondás, hogy egy Jézusról szóló filmet éppen a gyermekeknek nem lehet megmutatni. (Forrás: MTI)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó