Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A francia akadémia elfogadta a nyelv feminizálódását.

A francia Akadémia csütörtökön igen nagy többséggel elfogadta a szakmák, címek, besorolási fokozatok és funkciók nevének feminizálásáról szóló jelentést.

" - Minden nagyon jól ment. Kevés változás iránti kérelem érkezett ”- mondta Jean-Mathieu Pasqualini, a társaság örök titkárságának főnöke. A szöveg, húsz oldal hosszú, összefoglalja a franciaországi helyzetet, és az Akadémia szerint "egyre több nő elvárásainak felel meg, akik szeretnék látni a női szakmát vagy a terheket, amelyeket gyakorolnak ”.

Ennek során az Akadémia arra törekszik, hogy a francia nyelv jó használatának őre legyen. Ez a jelentés azonban nem előíró. "Nincs egységes gyakorlat a feminizáció általánosítása" - írják a halhatatlanok. "A nyelvi evolúció kényszerítése nem teszi lehetővé a társadalmi mutáció felgyorsítását."

"Ha a funkciók, címek és osztályok nevének feminizmusa a francia nyelvre vonatkozó belső korlátokat fedi fel, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni, elvileg nincs akadálya a kereskedelmi nevek és szakmák feminizmusának. Ez a nyelv természetes fejlődése, amelyet a középkor óta folyamatosan megfigyelnek ”- mondja az akadémikusok által elfogadott szöveg.

A Francia Akadémia azonban nem szándékozik "kimerítő listát készíteni a kereskedelemben szereplő nevekről és azok feminizációjáról, amelyeket felhasználtak vagy kívánatosak", sem pedig "a kereskedések nevének feminizálására vonatkozó szabályokat" azzal az indokkal, hogy leküzdhetetlen "feladat lenne".

„A nyelv életképességét a gyakorlatra kell hagyni.” - mondta az Akadémia.


Source : lefigaro

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó