Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A vasárnapi párizsi újság "100 százalék magyar" címû írása szerint a kormányfõ leváltását követelõ megmozdulás a nacionalista izgatás és populáris megtorlás hangulatában zajlik a Kossuth téren. Az idõ múlásával viszont a tüntetõk a "még mindig hatalomban lévõ" kommunisták gyûlöletét és a Nagy-Magyarország iránti nosztalgiát is megfogalmazzák.

A "korruptakat, tolvajokat, hazudósokat és a médiát" szidó beszédek alapján a cikkíró Antoine Malo úgy véli: a Kossuth téren a külföldi cégeknél dolgozó fiatalok lengetnek a magyar nácik szimbólumának számító" árpádsávos zászlókat és hordanak "100 százalék magyar" feliratú pólókat.

A lap a megmozdulásokon egyre láthatóbbá váló szélsõjobb szervezetek közül a MIÉP-et, a Jobbikat és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat (HVIM) nevezi meg a cikk. Malo a HVIM elnökét, Toroczkai Lászlót "nyugtalanító figurának" minõsíti, akinek célja a Trianon elõtti Magyarország helyreállítása.

Gyurcsány beismerése országos zendüléshez és nemzetközi botrányhoz vezetett, amely annak bizonyítéka: igazat mondani veszélyes - vélte ironikus elemzésében a Marianne címû francia politikai folyóirat. - Nem hihetetlen ez a dunai parasztlegény, Attila leszármazottja, amikor azt mondja "Elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon." Megnyugtató tudni, Európában Magyarország a legböszmébb ország. Egy nap meg kéne mondani az igazságot a franciáknak is - írta Guy Konopnicki.

A szerzõ szerint "álmaink magyarja" önmagát leplezte le az egyik legklasszikusabb helyzetben: közlegényeihez fordulva hadvezérként bejelentette, hogy a böszmeség ellenére gyõzelemre vitte hadseregét. Ez volt annak a szörnyû embernek is a kedvenc idõtöltése, akinek szobrát 1956-ban a magyarok ledöntötték. Sztálin imádta kimondani az igazságot kádereinek olyan emlékezetes gyûléseken, amelyek után alig maradt túlélõ. Gyurcsány bebizonyította, hogy még mindig a kommunista kultúra uralja Magyarországot: a hazugság árán diadalmaskodott gyõztesek tudják, hogy mivel tartoznak vezérüknek - idézte az MTI a Marianne-t. (Forrás: NOL)

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó