Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A Le Figaro és az Odoxa-Dentsu Consulting augusztus 30-án közzétett felmérései alapján, a franciák 76°-a támogatja a kötelező maszkviselés általánosítását egész Franciaországban.

Részletesebben: a felmérés szerint a megkérdezettek 44% -a „teljes mértékben támogatja”, 32% -a „kissé támogatja”, míg egyre több franciaországi város írja elő ezt szabadban. Ennek az intézkedésnek az ellenzői közül a franciák 15% -a azt állítja, hogy "inkább ellenzi" a szabadban történő általános maszkviselést, 9% pedig "teljesen ellenzi".

Az új tanévre vonatkozóan 10-ből 8 válaszadó szerint aggódik országuk általános egészségi helyzete miatt (71% szerint aggódik szerettei, 55% -uk önmaguk miatt).
A saját egészségük iránti aggodalom az életkor előrehaladtával növekszik, a 18–24 éves emberek 39% -a félti önmagát. A 25-34 évesek esetében ez az arány 49% -ra emelkedik. Ezután 10-ből körülbelül 6 ember azt állítja, hogy aggódik a 35-49 éves, 50-64 és 65 év feletti korosztályban.

A jövőt illetően 10 franciából 8 pesszimista

A következő évre tekintve, a megkérdezettek 81%-a pesszimista a a francia gazdasági növekedés és 80% -a a vásárlóerő iránt. E két kérdés kapcsán a franciák aggodalma július óta csak növekedett.

Személyes helyzetüket tekintve a megkérdezett emberek 55% -a fejezi ki pesszimizmusát, és majdnem minden harmadik munkavállaló (32%) fél munkája evesztésétőll. Ez az aggodalom a társadalmi-szakmai kategóriától függően kissé változik, a legalacsonyabb jövedelmű munkavállalók 39% -a fél attól, hogy elveszíti munkáját, 10-ből 4-en önálló vállalkozók és 41% -uk munkavállaló.

Ebben a komor légkörben a franciák többsége (54°szemben a 46°-kal) nem bízik Jean Castex helyreállítási tervében, amelyet szeptember 3-án hoznak nyilvánosságra.

A felmérés 1004 mintából készült augusztus 27-28-án, akik a 18 évnél idősebb francia lakosságot képviseik.

Forrás: francetvinfo

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó