Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A szólásszabadságra hivatkozva a francia igazságszolgáltatás elutasította Nicolas Sarkozy államfő keresetét, aki az őt ábrázoló vudubabák betiltását kérte a párizsi bíróságtól.

A három héttel ezelőtt húszezer példányban kereskedelmi forgalomba került Sarkozy-baba testrészeire az államfő elhíresült idézeteit nyomtatták, és arra biztatták a vásárlókat, hogy szurkáljanak tűt az olyan mondatokba, mint a "Húzz el innen, te szerencsétlen barom!", amely tavaly szaladt ki az elnök száján, mikor valaki nem akart kezet fogni vele. A figurához 12 tű és egy "használati utasításul" szolgáló kézikönyv is jár a felhasználóknak.

{flvremote}

http://atv.hu/images/atv_flvplayer-rtmp.swf?title=A franciák tovább szurkálhatják Sarkozy-t&file=rtmp://flash0.atv.hu/vod/081031_vilagkep_szabad_szolas&image=http://atv.hu/files/video_image/5488.jpg

{/flvremote}

A köztársasági elnök - aki foglalkozását tekintve ügyvéd - a betiltást kérő kerestében arra hivatkozott, hogy "kizárólagos és abszolút joggal rendelkezik a saját imázsa felett".

A bíróság viszont úgy ítélte meg, hogy a bábu és a kézikönyv két egymástól elválaszthatatlan részből álló szellemi termék, amely a szólásszabadság körébe tartozó gondolatokat és információkat közvetít, tartalma alapján pedig a szatíra és a humor keretei közé tartozik, és további forgalmazását ezért engedélyezte.

Az elnök nevének kiejtését ne utánozzuk (a szerk.).

(Forrás: atv.hu)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó