Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A francia elnök utasította pénteken a kormányt, hogy dolgozzon ki új politikát a tengeren túli területek számára, mert a karibi megyékben folytatódnak a sztrájkok és tüntetések.

Magas szintről ez az első hivatalos reagálás Párizsban azokra a tiltakozó megmozdulásokra, amelyek január óta rázzák meg Martinique és Guadeloupe szigetét. E területek Franciaország részét képezik. Csütörtökön csendőrök érkeztek Martinique-ra az anyaországból.

Nicolas Sarkozy szerint "jobban kell elosztani a javakat", s a hosszú távú megoldás céljából külön testületet kell létrehozni a kormányon belül. Az elnök azokra a követelésekre nem reagált nyilatkozatában, hogy növeljék a béreket és csökkentsék a megélhetési költségeket a szigeteken. "Óvakodnunk kell attól a hamis illúziótól, hogy létezik rövid távú megoldás" - mondta.

Guadeloupe élete január 20. óta megbénult az általános sztrájk miatt. Martinique-on két hete tart a munkabeszüntetés, az indiai-óceáni Réunionon március 5-re hirdettek hasonló tiltakozó megmozdulást. A karibi szigeteken uralkodó nyugtalanság miatt már mintegy tízezer külföldi turista mondta le tervezett vakációját.

Sarkozy hangsúlyozta, hogy ezek a területek Franciaország részét képezik, és Párizsban nem feledkeznek meg róluk. "Egyenlőséget kell élvezniük az anyaországgal" - mondta.

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó