Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Nem sokkal azután, hogy a francia közszolgálati tévéből kiűzte az esti reklámokat, most a lappiacba nyúlna bele a francia államfő.

A sajtó hóna alá nyúlna Nicolas Sarkozy, aki 600 millió eurós segélyt adna a súlyos gondokkal küzdő francia lappiacnak. Emellé még azt is megígérte, hogy minden 18 éves francia egy évig ingyenes előfizetéshez juthat az általa választott újságból.

Azt is megígérte, hogy minden 18 éves francia egy évig ingyenes előfizetéshez juthat az általa választott újságból.

A francia lappiac már régóta komoly gondokkal küzd, és Európában az egyik legkevésbé profitábilis. Gyakoriak a szakszervezeti balhék, a sztrájkok, csökken a hirdetési bevétel, és a terjesztési hálózat sincsen a helyzet magaslatán. Ehhez jön hozzá, hogy az emberek elvesztették a lapok iránti bizalmukat, mivel a politikusok olyan mértékben manipulálják a tartalmakat.

Az International Herald Tribune értesülései szerint Sarkozy meglehetősen nagy ígéreteket tett a sajtó számára: a gyorssegélyen túl adókönnyítést is adna, sőt, beígérte, hogy a kormány dupla annyit fog költeni a nyomtatott és online újságokban, mint korábban.

Bár sokan a hiperaktív elnök újabb ötletelése eredményének tartják a komoly beavatkozást, állítólag a tervet háromhónapos vizsgálat előzte meg, amely a francia sajtó gondjait és a megoldási lehetőségeket volt hivatott feltárni.

Minden esetre médiás körökben már sokaknak összeszorul a gyomra, ha Sarkozy új bejelentést tesz vonatkozó témában. Legutóbb például 2009. január 5-vel száműzte az esti reklámblokkokat a közszolgálati tévéből. A teljes tiltás 2011-től léphet életbe, a következmények még nehezen mérhetőek fel pontosan.

A tévéből felszabaduló hirdetési pénzekre Sarkozy segélyétől függetlenül is rástartoltak a francia lapok: tucatnyian fogtak össze, hogy meggyőzzék a hirdetőket: a közszolgálatból kiáramló mintegy félmilliárd euró jó helyen lenne náluk is.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó