Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Oszama bin Laden

A jelentés beszámol arról, hogy Oszama bin Laden 2006. augusztus 23-án éppen Pakisztán területén tartózkodott, amikor súlyos tífuszrohamot kapott, amelytõl részben megbénultak a lábai. Rejtõzködése, földrajzi elszigeteltsége miatt nem részesülhetett orvosi kezelésben. 2006. szeptember 4-én a szaúdi biztonsági szervek begyûjtötték az elsõ információkat haláláról.

A francia titkos szolgálat szerint a szaúdi kollégák további részletekre várnak, köztük a terroristavezér eltemetésének pontos helyszínének meghatározására, hogy a hírt hivatalosan is bejelentsék. Ugyanakkor a DGSE eléggé megbízhatónak ítélte meg a szaúdi jelentést ahhoz, hogy errõl tájékoztassa a legfõbb francia vezetõket.

A L'Est Républicain megjegyzi, hogy e hírt megelõzõen az amerikai terrorista-ellenes szervek vezetõ több mint három éve nem kaptak hiteles információt Oszama bin Laden hollétérõl és sorsáról.

Utoljára az al-Kaida egyik vezetõje, Valid Mohamed Ben Attas 2003 áprilisi letartóztatásakor derült ki, hogy a legfõbb vezetõ akkortájt az afganisztáni Hosztban tartózkodott. Az utóbbi hónapokban az amerikai kommandók elsõsorban az afgán-pakisztáni határvidékre, a törzsi területekre koncentrálták keresésüket, de nem jártak eredménnyel.

Egy magát megnevezni nem kívánó pakisztáni kormánytisztviselõ a francia lap értesülése kapcsán szombaton Iszlámábádban közölte: "Egyetlen kormány sem adott a pakisztáni hatóságoknak ilyen jellegû tájékoztatást, ami ilyen körülmények között normális dolog lenne."  (MTI)

Csaknem azonnal a hír szárnyra kelését követõen Jacques Chirac a következõt nyilatkozta: "Semmilyen módon nem tudjuk megerõsíteni a hírt, miszerint Oszama bin Laden augusztusban meghalt volna".

Angela Merkel szerint "nincs információnk a hírrel kapcsoaltban".

Magyarul: nyugtával dicsérd a napot.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó