Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Ügyvédje útján beperelte a francia first lady, Carla Bruni-Sarkozy azt a céget, amely egy aktfotója alapján készült illusztrációval ellátott reklámtáskát hozott forgalomba a Franciaországhoz tartozó Réunion szigetén.

A táska sérti Carla Bruni-Sarkozy imázsát, valamint reklám- és kereskedelmi célokat szolgál - közölte pénteken Iqbal Akhoun, a francia elnöki pár ügyvédjének helyi képviselője. Tájékoztatása szerint az ügyet hétfőn tárgyalja a Saint-Denis-i bíróság. A topmodellből lett énekesnő-elnökné a táska forgalmazásának betiltását és 125 ezer eurós kártérítést követel, amelyet valamilyen karitatív célra kíván fordítani - tette hozzá az ügyvéd.

Franciaország tengerentúli területén a reklámtáskát három euróért lehet megvenni, illetve öt euró feletti vásárlás esetén ingyen jár a vásárlóknak.

A Pardon nevű márka december elején Réunion szigetén hozta forgalomba azt a bevásárlótáskát, amelyen Carla Bruni leghíresebb, 1993-ban készült aktfotójának fekete-fehér lenyomata látható. Michel Comte fotómûvész alkotása a közelmúltban 91 ezer dollárért kelt el egy New York-i árverésen. A tervek szerint a táska hamarosan Európában is kapható lesz.

Franciaország tengerentúli területén a reklámtáskát három euróért lehet megvenni, illetve öt euró feletti vásárlás esetén ingyen jár a vásárlóknak.

Peter Mertes, a Pardon tulajdonosa elmondta: a táskából eddig 10 ezer példány készült, melyek többségét ingyen adták vásárlóiknak. A tulajdonos azért nem kérte Carla Bruni-Sarkozy beleegyezését a fotó felhasználásához, mert szerinte az elnökfeleség közszereplőnek számít.

Hasonló indokkal kérte pár héttel ezelõtt a francia államfő, Nicolas Sarkozy az őt ábrázoló vudubabák betiltását a párizsi bíróságtól. A köztársasági elnök - aki képzettségét tekintve ügyvéd - kerestében arra hivatkozott, hogy "kizárólagos és abszolút joggal rendelkezik a saját imázsa felett". A kereset elutasítása nyomán benyújtott fellebbezésre a bíróság elismerte, hogy a bábu sérti az elnök imázsát, de továbbra is engedélyezte annak forgalmazását.

(Forrás: Népszava) 

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó