Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A bizalmi voksolásra az ellenzéki Szocialista Párt (PS) kezdeményezésére került sor, amely a javaslatot a kormánynak a válsággal szembeni "gazdasági inaktivitása" miatt, valamint "az egyéni szabadságjogok fenyegetettsége" miatt nyújtotta be.

Az elmúlt húsz évben a francia nemzetgyűlésben valamennyi bizalmatlansági indítványt leszavazták.

A Francois Fillon vezette kormányzat elleni második bizalmatlansági indítványt 231 képviselő támogatta az 577 fős nemzetgyűlésben, de annak elfogadásához legalább 288 szavazatra lett volna szükség. A baloldali képviselők mellett a centrista Modem elnöke, Francois Bayrou is igennel szavazott.

Az elmúlt húsz évben a francia nemzetgyűlésben valamennyi bizalmatlansági indítványt leszavazták, s a szocialisták ezen indítványának sem volt esélye az elfogadásra, mivel a kormányzó jobbközép abszolút többséggel rendelkezik a nemzetgyűlésben.

A javaslat a PS új vezetésének stratégiájába illeszkedett, amely a párt belső megosztottsága ellenére az elmúlt hetekben offenzív politikát kezdeményezett a kormánnyal szemben.

Martine Aubry főtitkár a múlt héten az ellenzék "gazdaságélénkítő ellencsomagját" ismertette, mert szerinte a Nicolas Sarkozy államfő által bejelentett intézkedések nem kielégítők a válsággal szemben, amelyre a fogyasztás élénkítésével kellene a PS szerint válaszolni. A PS az államfő tekintélyelvű politikáját is elítélte, amely a párt szerint a szabadságjogokat fenyegeti.

Aubry a szavazás előtt nem titkolta, tisztában van azzal, hogy a PS javaslatát a képviselők többsége elutasítja. "Hangunkat akartuk hallatni, hogy a köztársasági elnök végre elfogadja: politikája recesszióhoz, a vásárlóerő elvesztéséhez és a munkanélküliség emelkedéséhez vezetett" - tette hozzá a főtitkár.

A szocialisták előző bizalmatlansági indítványukat 2008 áprilisban Nicolas Sarkozy "atlantista" külpolitikája elleni tiltakozásul nyújtották be, miután az államfő az afganisztáni francia erők megerősítéséről döntött.

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó