Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A francia külügyminiszter szerint Nicolas Sarkozy szavait kiforgatták, mert az államfő "a maga módján" éppen méltatta a spanyol miniszterelnök intelligenciáját, amikor azt mondta róla: "lehet, hogy nem valami intelligens". Az előző elnökválasztás baloldali vesztese, Ségolène Royal viszont Franciaország és a franciák nevében elnézést kért Zapaterótól a francia elnök megjegyzéséért.

"Igen, ő tényleg így beszél, fiatalos és életteli, ettől más" - mondta vasárnap Bernard Kouchner külügyminiszter a Canal+  francia kereskedelmi televíziónak adott interjújában Sarkozy  szavairól.

A Libération szerint az államfő egy francia képviselőkkel elköltött villásreggelin a spanyol miniszterelnököt  francia ellenzéki részről ért kritikákra úgy reagált: "Lehet, hogy  (Zapatero) nem valami intelligens, de ismerek embereket, akik nagyon  intelligensek voltak, mégsem jutottak be az elnökválasztás második  fordulójába." (A lap szerint Sarkozy itt Lionel Jospinre, a 2002-es  francia elnökválasztás szocialista jelöltjére célzott.) Az elnöki  hivatal és a reggelin részt vett több szocialista képviselő is  tagadta, hogy a megjegyzés elhangzott.

Kouchner szerint az államfő szavait egyszerűen kiforgatták, mert Sarkozy "a maga módján éppen azt mondta, hogy (Zapatero)  intelligens, hiszen kétszer megválasztották, és megszüntette a  reklámokat a tévében". A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a francia  elnök tíz nap múlva esedékes spanyolországi látogatása az incidens  miatt nem került veszélybe.

A két évvel ezelőtti elnökválasztás baloldali vesztese közleményben jelezte, hogy írásban bocsánatot kért Zapaterótól a  Sarkozynek tulajdonított "sértő megjegyezésért", s Franciaország és a franciák nevében elhatárolódott attól. Ségolène Royal kiemelte: a  köztársasági elnöknek tudnia kell uralkodnia magán és szavain azért,  hogy azok ne sértsék Franciaország érdekeit.

A közlemény miatt kormánypárti képviselők vasárnap élesen  bírálták a volt szocialista elnökjelöltet. A külügyminiszter szerint  "Ségolène-re soha nem volt jellemző a humor". A kormánypárt  szóvivője, Frederic Levebre viszont egyenesen úgy vélte, hogy  Royalnak "pszichológia kezelésre lenne szüksége", a párt vezetője,  Xavier Bertrand pedig "megdöbbentőnek" nevezte, hogy a volt  elnökjelölt "kiforgatja azokat a szavakat, amelyek el sem  hangozottak, és mindezt csak azért, hogy megint róla legyen szó (a  médiában)".

A spanyol miniszterelnök és környezete nem kívánta kommentálni sem a Sarkozynek tulajdonított megjegyzést, sem Royal  bocsánatkérését.

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó